Relaţii: Când uiți că mai ești și soție…

.

De când ai născut te interesează doar copilul și soțul tău a ieșit din peisaj? Sau aveți copii mai măricei, dar tu joci mai mult rolul de mamă și mai puțin pe cel de soție? Psihologul te atenționează că aceste situații duc, cu siguranță, la probleme în cuplu.
Femeia care se concentrează mai mult pe a fi mamă și deloc pe a fi soție își riscă mariajul pentru că „relația cu soțul se răcește semnificativ și e greu să reaprindeți scânteia. Se mai poate întâmpla și să ajungi mamă inclusiv pentru soțul tău, iar el va descoperi că este foarte confortabil să aibă cineva grijă de el. Nici în acest caz nu va fi bine pentru că, la un moment dat, te vei simți depășită și copleșită de probleme”, te atenționează psihologul.

► Echilibru între rolurile pe care le joci

Dacă ai conștientizat că te confrunţi cu această problemă, îți poți face un plan de acțiune. În primul rând, vorbește cu soțul tău și cere-i iertare că l-ai neglijat. Spune-i că vrei să remediezi situația și că te-ar ajuta foarte mult susținerea lui. Adică, ar fi bine dacă ar avea el grijă de copii o oră-două sau te-ar ajuta la curățenie. Astfel, ai avea timp să mergi la cosmetică sau să te aranjezi tu singură acasă. Chiar și puțin timp petrecut cu prietenele te poate ajuta apoi să te întorci la treburile casnice cu mai mult spor și să fii mai drăgăstoasă cu soțul. Vei mai schimba o vorbă și cu altcineva din afara familiei și ai putea lua exemplu de la una dintre amice care reușește să țină în echilibru toate „funcțiile”.
Relaţii: Cum îl convingi să aveţi copii

► Puțin romantism

O altă activitate pe care poate ai neglijat-o este să faci puțin sport. Câte o jumătate de oră de trei ori pe săptămână te va ajuta să revii în formă, iar soțul tău va aprecia cu siguranță asta. Puteți chiar să mergeți împreună, ca familie, la o plimbare mai rapidă prin parc. Nu uita nici de timpul petrecut doar cu partenerul. Lasă copiii cu o bonă (poate fi cineva din familie sau o bună prietenă) și ieșiți doar voi doi în oraș. Mai poți organiza „întâlniri” la voi acasă după ce adorm cei mici. Bineînțeles, dacă mai simți că ai putere. Dar, dacă te va ajuta și el la spălat vase și strâns prin bucătărie, s-ar putea ca după aceea să aveți mai mult timp să vă relaxați împreună la un film, iar seara romantică ar putea să nu se oprească aici…

MODELUL PE CARE ÎL TRANSMIȚI COPILULUI

„I-aș recomanda unei femei aflate în această situație să învețe care îi sunt prioritățile și cum să distribuie afecțiunea în funcție de nevoile fiecărui membru al familiei. I-aș spune: «Gândește-te la ce model îi transmiți copilului tău. Este de preferat să fie unul sănătos, în care părinții se iubesc și iubesc, deopotrivă, copilul. Nu este bun tipul de comportament în care mama acaparează cu totul spațiul odraslei și îl protejează ca un uliu, nelăsând pe nimeni să se apropie și uitând aproape cu totul de tată». De asemnea, aș sfătui-o să meargă la psiholog, pentru că este posibil să mascheze prin acest comportament o depresie post-partum. Aș încuraja-o și să ceară părerea soțului referitor la cum se comportă cu el.”
PSIHOLOG CRISTINA ION-RĂDULESCU Cabinet Psihologic  Cristina Ion-Rădulescu  E-mail: [email protected]

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton