Femeile sunt discriminate în scris

.

Ne lăudăm că am scăpat de prejudecăţi, dar dacă avem un pix în mână, constatăm că încă discriminăm în scris. „Bărbatul înainte, femeia în urma sa” este un stereotip…
… încă activ în subconştientul nostru. Trei studii de actualitate demonstrează că atât în mediu online, cât şi pe hârtie tindem să acordăm întâietate atributelor masculine, potrivit sciencedaily.com. Mai exact, în cazul unui cuplu scriem întâi numele bărbatului, iar mai apoi numele femeii.

Coordonatorul studiilor, doctorul Peter Hegarty a decis să testeze valabilitatea acestui stereotip după ce a remarcat longevivitatea sa: „Încă din secolul al 16-lea s-a convenit ca numele bărbatului să apară înaintea numelui femeii, căci domnii reprezentau sexul relevant. Mai apoi, am observat titulatura unor opere celebre, precum „Romeo şi Julieta”, iar în prezent ne lovim de exprimări uzuale ca „.

Aşadar, Hegarty a coordonat trei studii care demonstrează că acest stereotip încă există şi se poate vorbi de o discriminare în care atributele masculine au întâietate.

Primul studiu a cercetat mediul online. S-au ales 10 nume populare britanice şi 10 americane atât femeieşti, cât şi bărbăteşti. Mai apoi, cercetătorii au format perechi de nume dintr-un nume de bărbat şi unul de femeie. Aceştia au căutat pe internet fiecare combinaţie posibilă, tastând numele bărbătesc întâi, iar mai apoi, numele femeiesc întâi.

Rezultatele căutărilor în cazul numelor britanice arată că în 79% dintre combinaţii numele bărbatului era scris înaintea numelui femeii. La americani doar 30% dintre perechile de nume aveau numele femeii scris înaintea bărbatului.

Următorul studiu a mizat pe stereotipurile legate de sexe pe care le manifestăm în scrisul tradiţional, pe o foaie de hârtie.

În cadrul studiului, 121 de participanţi şi-au imaginat un cuplu tradiţional şi altul nonconformist, iar mai apoi au fost rugaţi să scrie pe o foaie de hârtie cinci combinaţii de nume pentru fiecare cuplu. În cazul celui tradiţional, majoritatea a pus în scris numele partenerului înaintea numelui partenerei de cuplu, incidenţa fiind mult mai mică în cazul cuplului nonconformist. Aşadar, s-a remarcat o legătură între tradiţii şi tendinţa de a pune un atribut masculin înaintea altuia feminin.

Totuşi, rezultatele celor două studii au fost infirmate de către alţi specialişti care susţin că din punct de vedere morfologic ne este mai uşor să scriem numele bărbatului înaintea numelui femeii, nefiind vreo discriminare a mijloc.

Aşa s-a născut al treilea experiment al lui Hagarty, care analizează de data aceasta numele unor cupluri homosexuale. 86 de participanţi au fost rugaţi să scrie pe o foaie numele unor cupluri imaginare de lesbiene şi homosexuali.

Mai apoi, fiecare participant a atribuit nişte caracteristici precum salariul câştigat, pasiunea pentru modă, cea pentru sport, aspectul fizic vânjos sau firav fiecărui partener de cuplu. Participanţii au atribuit în mod special mai multe trăsături masculine şi mai puţine feminine partenerului de cuplu pe care l-au numit primul în scris.

Aşadar, doctorul Hegarty conchide că, cel puţin în scris, oamenii tind acorde întâietate bărbaţilor şi trăsăturilor masculine, de vină fiind stereotipurile cu care ne-au lăsat tradiţiile apuse.

Foto: Shutterstock 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton