Un fruct mic cât o nucă, portocaliu, cu o coajă lucioasă, kumquat este cel mai mic membru din familia citricelor. La fel ca suratele lui mai mari, micul kumquat este bogat în vitamina C și betacaroten, precum și în antioxidanți, flavonoizi și uleiuri volatile aromate.
Fructul kumquat este numit adesea portocala în miniatură. Coaja lui seamănă cu cea de portocale, iar parfumul amintește de suratele lui mai mari. Dar kumquat este mult mai mic, cam cât o măslină mai mare sau cât o prună de pe la noi, are o formă alungită, este mai dulce, mai parfumat decât portocalele și, în plus, se consumă cu tot cu coajă.
De unde vine și unde se cultivă kumquat
Ca multe alte fructe exotice deosebite, cel mai mic fruct dintre citrice crește în zonele tropicale, subtropicale, dar și în unele zone temperate cu ierni blânde. Originea lui este Asia de Sud, zona Pacificului, dar azi este cultivat intens în China, Brazilia, SUA, Spania și Mexic.
Numele acestui fruct vine de la două cuvinte din limba cantoneză, kum kwat, care înseamnă portocala de aur. El a fost introdus în Europa spre sfârșitul anilor 1800 și a fost inițial cultivat drept arbore ornamental. Azi este cultivat intensiv pentru consum și a ajuns unul dintre cele mai îndrăgite fructe exotice.
Fructul kumquat este ușor de recunoscut dintre celelalte citrice înrudite cu portocalele și mandarinele datorită formei sale alungite și dimensiunilor mici. Miniolele sunt și ele foarte mici, dar sunt rotunde, pe când kumquat este oval la fel ca prunele.
Surprinzător, pe cât de mic este acest fruct, pe atât este de parfumat. Gustul lui este un gust specific citricelor, dar este mai pregnant, mai acru și mai astringent decât al portocalelor sau mandarinelor.
Parfumul lui este puternic și odată ce l-ai mirosit, nu îl mai poți confunda cu alte citrice. Iar coaja este dulce și comestibilă. De fapt, coaja de kumquat este mult mai dulce decât pulpa, este moale și parfumată, drept pentru care nu este nevoie să îl cureți, ci se consumă cu totul.
Kumquat trebuie lăsat să se coacă bine și să devină dulceag înainte de a fi cules, deoarece este un fruct care nu se mai coace după ce a fost desprins de pe crenguțe.
Datorită cojii sale dulci și parfumate, kumquat este excelent pentru gem și marmelade. Vor ieși mult mai gustoase decât marmelada de portocale.
Kumquat și proprietățile lui nutritive
Cu toate că este un mini fruct, conține concentrații mari de vitamina C și betacaroten. Kumquat este un fruct la fel de bogat în nutrienți precum suratele lui mai mari din familia portocalelor.
Acest fruct conține procente însemnate din vitaminele esențiale organismului, vitamine din seria B precum folații, niacina, riboflavina, piridoxină, tiamină, dar și caroten, săruri minerale și acid pantoteic.
De asemenea, este bogat în uleiuri eterice precum limoniu și bergamot care se găsesc în coaja fructului și îi conferă o aromă deosebită.
Ce conține o porție de 100 g de kumquat
Vitamina C – 73% din doza zilnică recomandată
vitamina A – 290 IU
Fibre vegetale bune – 6,3 g
Calorii – 71% din doza zilnică recomandată
9 g de zahăr
Apă – 80%
186 mg de potasiu
62 mg de calciu
10 mg de sodiu
20 mg de magneziu
Beneficiile pentru organism ale fructelor de kumquat
fructele de kumquat sunt delicioase numai dacă sunt bine coapte
Datorită concentrației semnificative de vitamina C, aceste fructe sunt excelente iarna să te protejezi de răcelile și virozele de sezon, ajută sistemul imunitar, ajută inima și circulația sângelui, ajută la combaterea proceselor oxidative și protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi.
Fiind singurele fructe exotice care se consumă cu tot cu coajă, ele ajută digestia, previn constipația și reglează tranzitului intestinal.
În plus, ajută și la o bună hidratare a organismului, datorită pulpei suculente și sărurilor minerale, iar concentrația de vitamina A este benefică pielii, împiedicând apariția și adâncirea prematură a ridurilor și liniilor de pe ten și decolteu. Atât vitamina A cât și vitamina C sunt importante pentru producția de colagen, esențială pielii frumoase și tinere.
Tot vitamina C este esențială pentru absorbția mai bună a fierului din celelalte legume și fructe pe care le consumi zilnic, iar sărurile minerale din kumquat ajută la rezistența oaselor și mușchilor, la menținerea articulațiilor suple și mobile.
Cum alegi fructe bine coapte
Deși sunt fructe scumpe la noi, merită să cumperi și să le guști, pentru aroma lor deosebită. Când alegi kumquat, ai grijă ca fructele să aibă o coajă frumoasă, de o culoare intens portocalie, bine întinsă și lucioasă.
Fructele trebuie să fie puțin moi și pline de suc și să aibă un parfum mai bogat decât mandarinele sau lămâile.
Nuanțele de galben verzui de pe coajă indică faptul că fructele nu au fost lăsate să se coacă bine la soare și vor avea un gust prea acru, neplăcut, putând și greu de tolerat, mai ales de persoanele care au probleme cu digestia.
Cum se folosește kumquat în bucătărie
Fructele bine coapte se consumă ca atare și sunt savuroase, pentru cei cărora le plac citricele în mod deosebit și sunt obișnuiți să consume fructe mai acre.
Kumquat se pot folosi în special la marmeladele și gemurile din portocale și mandarine. Câteva fructe de kumquat vor da mai mult parfum marmeladei și o savoare deosebită.
Feliile subțire din aceste fructe sunt decorative și se pot folosi pentru ornarea prăjiturilor, tartelor și torturilor foarte dulci.
Felii de kumquat pot fi folosite și drept garnitură la fripturile din pui, curcan sau la preparatele cu pește la cuptor, așa cum folosești lămâile.
Siropul și lichiorul de kumquat sunt excelente pentru dulciurile cu citrice.
De asemenea, copiii sunt mari amatori de felii de kumquat glasate pe care le poți pregăti și tu acasă, în cuptor.