Rodia, un fruct minune pentru sănătatea femeilor

.

Rodia este fructul frumuseții și al tinereții, un fruct minune pentru sănătatea, rezistența și fertilitatea femeii! De multe ori, rodia a fost numită încă din Antichitate ”fructul dragostei” pentru culoarea ei roșie rubinie, dar și pentru proprietățile ei curative.

Cu un conținut ridicat de potasiu și antioxindați, rodia este un adevărat fruct al tinereții, în compoziția ei găsindu-se de trei ori mai mulți antioxidanți decât în vinul roșu sau în ceaiul verde. Este unul dintre cele mai apreciate fructe exotice de iarnă, cu beneficii deosebite pentru organism în sezonul rece.

Rodia conține antioxidanți puternici precum polifenoli, tanini și antocianini, esențiali pentru sănătatea inimii și a organismului.

Sucul de rodie, bogat în vitamina C și acid folic, este recomandat în mod special pentru femei, mai ales în perioadele în care au nevoie de energie și de un tonus echilibrat.

Ce trebuie să știi despre rodie și rodiu

Rodia, un fruct minune pentru sănătatea femeilor

Rodia este fructul pomului rodiu sau rodier, punica granatum, un arbore iubitor de lumină și de soare, răspândit în zonele mediteraneene, în Arabia și Asia și aproape în toate zonele calde de pe glob.

Până și la noi în țară se pot crește rodii în Dobrogea și în zonele de câmpie mai calde, dar iarna arborele trebuie ferit de îngheț cu materiale speciale de protecție, cel puțin în primii ani când este mult mai sensibil.

Rodiul este originar din Persia, de unde a fost adus în zona Mediteraneeană de soldații romani. Ei numeau fructele acestui copac mere punice.

Recent, au început să se comercializeze pomișori de rodie la ghivece pentru frumusețea florilor lor roșii și mari, sub formă de trompetă, cu petale crețe, ca din hârtie creponată. La ghiveci, rodiul nu rodește, dar sunt șanse mari să facă fructe dacă este transplantat într-o grădină însorită și ferit de îngheț.

Rodia are o coajă tare, care devine roșie pe măsură ce se coace foarte bine, și un miez format din boabe roșii, strălucitoare și pline de suc. Coaptă bine, rodia este dulce – acrișoară, are un parfum distinct și o concentrație mare de vitamine, antioxidanți și substanțe nutritive esențiale organismului.

Principalele proprietăți nutritive ale rodiilor

Rodia este o sursă importantă de vitamina C (un antioxidant natural), magneziu, potasiu şi cupru. Aceste fructe conțin procente semnificative de colină și folați, niacină, acid pantoteic, riboflavină, tiamină, vitamina E și vitamina K. O porție de 100 g de rodie conține 83 de calorii și 19 g de carbohidrați, din care 14 g zahăr.

Ce conține o rodie de mărime medie

  • Proteine: 3 grame
  • Carbohidrați: 30 grame
  • Vitamina C: 30% din doza zilnică recomandată
  • Vitamina K: 36% din doza zilnică recomandată
  • Acid folic: 16% din doza zilnică recomandată
  • Potasiu: 5% din doza zilnică recomandată
  • Cupru: 18% din doza zilnică recomandată
  • Magneziu: 3% din doza zilnică recomandată
  • Fier: 2% din doza zilnică recomandată
  • Calciu: 1% din doza zilnică recomandată

Rodia și beneficiile ei extraordinare pentru organism

Rodia, un fruct minune pentru sănătatea femeilor

rodia are beneficii uimitoare pentru sănătate

Rodia este deosebit de apreciată nu doar pentru parfumul și gustul ei dulce-acrișor, dar și pentru proprietățile benefice pe care le are pentru inimă, pentru imunitate, pentru rezistența organismului, pentru piele, dar și pentru ochi și pentru o vedere sănătoasă.

Datorită vitaminei C și a concentrației mari de antioxidanți, rodia este supranumită fructul tinereții, deoarece aceste substanțe întârzie procesul de degradare și îmbătrânire a celulelor și combat efectele radicalilor liberi care pot accelera procesele de degenerare din organism.

Tot datorită acestor substanțe, rodia are un efect antiinflamator semnificativ și este un fruct care ajută în cazul inflamațiilor de tot felul, de la durerile de stomac, diaree, crampe, la dureri articulare sau dureri de cap.

Concentrația mare de potasiu din rodii, care se regăsește rar în alte fructe, este benefică pentru rinichi și întregul sistem excretor.

Antioxidanții din rodie sunt benefici pentru inimă, ajută la reglarea tensiunii arteriale, ajută la buna circulație a sângelui, previn depunerile de grăsimi, colesterol pe artere și pot preveni inclusiv formarea de cheaguri de sânge în cazul unor afecțiuni severe.

Concentrația de fier, magneziu și potasiu din aceste fructe este benefică persoanelor care suferă de anemie și celor care se află în convalescență după gripe, după boli contagioase și chiar după intervențiile chirurgicale.

Acizii benefici din rodii au proprietăți antibacteriene, iar aceștia acționează asupra organismului chiar din cavitatea bucală, protejând gingiile și mucoasa de diverși microbi și bacterii care pot provoca gingivită.

Tot datorită acestor acizi, rodia scade riscul de îmbolnăvire cu virusuri și microbi contagioși, protejează organismul de infecții fungice și ajută în cazul cistitelor, infecțiilor urinare și candidozelor.

Cum alegi rodia bine coaptă și dulce

Rodia dulce și plină de suc este rodia bine coaptă pe care o poți alege după următoarele 3 criterii simple:

– coaja de culoare roșie, fermă și plină, nu uscată și deshidratată;

– staminele din vârf, acolo unde s-a ofilit floarea, trebuie să fie bine uscate, ceea ce arată că rodia a fost lăsată să se coacă bine la soare;

– greutatea fructului contează și ea deoarece rodia plină și grea este o rodie plină de suc și îți arată că este bună de consum. O rodie care pare uscată și ușoară este deja culească de multă vreme și ofilită, iar la interior vei găsi boabe uscate sau chiar stricate;

Ferește-te de rodiile cu pete maronii sau negre, deoarece acestea îți arată că a început deja procesul de fermentație la interior.

Rodia este un fruct destul de greu de tăiat și decojit, dar poți învăța o tehnică simplă din clipul de mai jos.

Îți plac rodiile? Vezi cum să cureți rodia simplu, rapid și fără să te murdărești

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton