Bucură-te de flori vesel colorate, chiar dacă ai casa orientată spre nord şi un balcon întunecos. Sunt destule plante care preferă umbra şi răcoarea, în locul razelor fierbinţi de soare.
Un balcon răcoros, în care soarele străbate doar dimineaţa, este locul ideal pentru regina nopţii, cerceluşi sau orhidee. Nu le mai poţi semăna acum, dar poţi cumpăra plante complet dezvoltate din florărie şi le poţi transplanta în ghivecele de acasă.
Fluturi delicaţi
Tot în balcoanele umbroase, în care soarele ajunge doar câteva ore dimineaţa, se simte bine orhideea Fluture (Phalaenopsis), una dintre cele mai răspândite şi ieftine specii. Trebuie să o uzi doar o dată pe săptămână şi ai grijă să nu rămână apă în farfurioară, să nu îi putrezească rădăcinile. Dacă îi schimbi ghiveciul, cumpără pământ special amestecat cu muşchi şi scoarţă de copac. Şi nu uita să alegi un ghiveci din sticlă sau plastic transparent, pentru că rădăcinile au nevoie de lumină ca şi frunzele. Grădina ta: Plante cu frunze bicolore
Parfum şi culoare în umbră deplină
Pregăteşte jardiniere adânci pentru regina nopţii şi sporul casei sau impatiens. Le poţi planta împreună, punând în mijloc tufele rotunde de sporul casei şi pe margini graţioasele regine parfumate care vor creşte mai înalte. Sunt două flori uşor de cultivat şi de îngrijit, care vor înflori în fiecare zi până la primele seri reci din octombrie. Ai grijă să nu se usuce niciodată pământul din jardinieră, dacă le cazezi la marginea balconului.
Cascadă de clopoţei
Cerceluşul şi lobelia sunt şi ele sensibile la soare şi căldură. Dar în casa ta umbroasă se vor simţi de minune. Plantează-le în ghivece suspendate, să le poţi admira florile care atârnă peste margine. Nu uita să le uzi de două ori pe săptămână şi să le pui îngrăşăminte. Cu cât sunt mai bine „hrănite”, cu atât vor face flori mai multe şi mai mari. Cât despre culoarea lor, cerceluşii sunt bogaţi în alb, roz, roşu, mov sau siclam, iar lobelia are nuanţe intense de albastru.
Aproape toate plantele care preferă umbra şi umezeala, au nevoie de un pământ mai acid, îmbogăţit cu turbă şi muşchi de pădure. Ca atare, trebuie să cumperi şi îngrăşământ lichid pentru plante acidofile pe care să îl adaugi în apa de udat o dată la două săptămâni.