Litchi, micul fruct cu aspect de jucărie roz, ascunde un miez alb, dulce și savuros, dar un sâmbure toxic. Fructele de litchi sunt îndrăgite de copii și sunt folosite în tot felul de salate și dulciuri, recomandate fiind pentru numeroasele lor beneficii sănătoase.
Litchi mai poartă și numele de prune chinezești, deoarece aceste fructe de mărimea prunelor sunt originare din China. În zilele noastre, ele se cultivă peste tot în Asia și în anumite regiuni din India și din America, devenind foarte populare în ultimii 25 de ani.
Gustul dulce al fructelor de litchi și mai ales aroma lor îmbietoare, asemănătoare cu aroma de căpșune combinată cu trandafiri de dulceață.
Litchi este un fruct apreciat și savuros datorită miezului său alb, suculent, dulce și parfumat. Coaja de culoare roz are țepi moi și nu este comestibilă, în pofida culorii ei îmbietoare. Doar miezul se poate mânca de la fructele de litchi și numai dacă sunt bine coapte.
Litchi, dacă nu este bine copt, conține niște enzime periculoase, care provoacă crampe abdominale, dureri, febră, vărsături și, în cantitate mare, chiar decesul. De asemenea, sâmburele maroniu al fructului este otrăvitor, drept pentru care litchi nu pot fi lăsate la îndemâna copiilor. Aceste fructe trebuie spălate și curățate de către părinți și puse la loc ferit față de copiii mici. Culoarea lor roz îi poate atrage pe cei mici să se joace cu ele și să le înghită cu totul.
Aroma și dulceața acestor fructe variază în funcție de gradul de coacere, dar se recomandă să se consume bine coapte.
Calități nutritive ale fructelor de litchi
Ca multe alte fructe exotice, litchi este bogat în vitamina C, vitamina A, betacaroten, acizi benefici organismului, antioxidanți și minerale esențiale.
Aceste fructe conțin și procente însemnate de niacină, folați, colină, piridoxină, riboflavină, tiamină, vitamina E și vitamina K.
100 de grame de fruct litchi conțin
66 de calorii,
1,3 g fibre,
44 g lipide,
15,23 g zahăr,
16,53 g carbohidrați
vitamina C, în proporţie de 39,2 mg/100 g
31 mg fosfor,
171 mg potasiu,
10 mg magneziu,
5 mg calciu.
Beneficiile pentru organism și pentru imunitate
Datorită vitaminelor sale, datorită concentrației mare de antioxidanți și folați, precum și datorită potasiului și magneziului care susțin sistemul imunitar, fructele de litchi au proprietăți curative și o mulțime de beneficii pentru organism.
– ajută la prevenirea bolilor infecțioase, gripelor și virozelor, având o concentrație de vitamina C la fel de mare precum portocalele;
– ajută la prevenirea cheagurilor de sânge și a accidentelor vasculare;
– mineralele din litchi contribuie la creșterea și întărirea oaselor și dinților;
– vitaminele A, vitamina K și E sunt benefice pentru piele și pentru podoaba capilară;
– vitaminele din litchi contribuie la asimilarea fierului pe care îl luăm din alte legume și fructe;
– pulpa suculentă și plină de fibre ușor de digerat are proprietăți diuretice și digestive;
– zahărul bun din litchi are efect energic și fructele sunt recomandate tuturor după efort fizic;
– datorită potasiului, litchi ajută la reglarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale;
– datorită concentrației mari de oligonol, fructele de litchi combat infecția cu virusurile gripale, sporesc fluxul lichidelor în țesuturi și protejează pielea de radiațiile solare;
– concentrația de magneziu și de cupru din litchi are un rol important în producția celulelor roșii.
Cum să alegi fructe de litchi bine coapte și cum să le depozitezi
Chiar dacă au un aspect straniu, cu țepii lor moi, fructele de litchi sunt delicate și trebuie ținute la frigider, în lada pentru legume, unde beneficiază și de o anumită umiditate care menține coaja proaspătă.
La temperatura camerei, litchi se pot păstra cel mult două zile, altfel încep să se usuce și își pierd savoarea lor binecunoscută.
În frigider pot fi ținute timp de 5 săptămâni sau pot fi congelate sau transformate în compot pentru a le păstra mai multe lunii.
Litchi bine coapte au culoarea de un roz intens și o consistență ușor moale. Coaja se taie ușor și se îndepărtează, iar miezul se consumă ca atare, fără sâmbure. Miezul de litchi are consistența unor boabe mari de strugure de masă, la fel de suculent, dar este imaculat de alb.
Fructul poate fi consumat ca atare sau în salate, prăjituri, compoturi, ca garnitură la friptură, sau poate fi consumat uscat, asemeni stafidelor.