Deşi sunt femei care cer micşorarea sau lifting-ul sânilor, cea mai solicitată operaţie de acest tip este cea de mărire a sânilor. În ciuda metodelor mai noi, „silicoanele” rămân varianta cea mai convenabilă.
Aşa cum era de aşteptat, majoritatea româncelor care îşi supun sânii unei intervenţii chirurgicale optează pentru operaţia de mărire.
Dr. Călin Doboş, chirurg estetician, spune că această intervenţie este atât de mediatizată încât a devenit deja un fel de accesoriu. „Generaţiile noi au crescut şi cresc într-o lume în care, majoritatea «vedetelor» nu numai că fac mărirea sânilor, dar o mai şi recunosc public, creând astfel – am putea spune – o modă.”
Alternativa la silicon
Medicul spune că pacientele sale se operează „pentru mulţumirea proprie”, pentru a se putea bucura de un decolteu adânc sau de un costum de baie sexy. Ele speră că, fiind mai sigure pe propriile calităţi, vor avea o viaţa socială mai bogată, deci mai mult succes.
„Atenţie, însă, să nu pierdem din valoarea intrinsecă a omului pierduţi cu ochii în… decolteu!”, ne avertizează dr. Doboş.Când auzim despre operaţiile de mărire a sânilor, imediat ne gândim la aşa-zisele „silicoane”. Dar există şi alte metode, mai noi. De exemplu, injectarea de grăsime proprie.
„Prima condiţie e să aveţi grăsime în exces undeva pe corp. Asta înseamnă că intervenţia are doua părţi, prima fiind cea de recoltare a grăsimii din zone donatoare, iar a doua cea de injectare în sâni”, explică doctorul.
El ne mai spune că, într-o sesiune, nu se pot injecta mai mult de 200 ml de grăsime, deci cele care îşi doresc sâni mai mari trebuie să suporte mai multe intervenţii.
Deşi pare mai „naturală”, injectarea cu grăsime are unele neajunsuri. Rezultatul durează doar câţiva ani. În medie, după doi ani se resoarbe jumătate din cantitatea de grăsime injectată, avertizează medicul chirurg. Iar dacă slăbeşti se micşorează şi sânii.
„În ultimul timp s-a încercat tratarea grăsimii recoltate cu substanţe care să stimuleze celulele stem să producă grăsime, dar studiile sunt încă la început, iar unii medici nu agreează ideea de a stimula dezvoltarea unor celule în glanda mamară de frica apariţiei unor tumori”.
Din 2008, se foloseşte pentru mărirea sânilor şi o substanţă pe bază de acid hialuronic, care are avantajele ei. „Este foarte bine tolerată, se face în anestezie locală şi pacienta pleacă imediat.” Problema este că substanţa se resoarbe într-un an şi jumătate, iar preţul este similar cu cel al unor implanturi de calitate.
Sânii mari, o povară pentru coloană
Silicoanele rămân cel puţin deocamdată varianta cea mai bună, este concluzia doctorului Călin Doboş.Deşi sunt mai puţine, există şi femei care solicită operaţia de reducţie mamară.
O treime din pacientele care solicită o intervenţie asupra sânului vor să scape de un număr la sutien. Când atâtea şi atâtea femei îşi doresc sâni mari, pare incredibil că unele vor să-i reducă prin operaţie.
Chirurgul ne lămureşte: „Aici discutăm nu doar de aspect estetic, ci şi de faptul că sânii mari pot fi o povară pe coloană şi pe umeri, le împiedică la mişcări şi aşa le limitează posbilitatea de a face sport.”
„Există şi intervenţia de lifting mamar, care doar ridică sânii, fără a-i reduce în dimensiuni. Se face în situaţiile în care sânii sunt doar ptozaţi (lăsaţi – n.r.), iar volumul lor e mulţumitor.” Deşi meseria lui este să îmbunătăţească aspectul fizic al pacienţilor, dr. Dobos ne atrage atenţia că valoarea unei persoane nu stă în felul cum arată.
„Intervenţiile estetice au rol de a ne îmbunătăţii aspectul exterior, dar nu uitaţi că valoarea intrinsecă a persoanei e cea care ar trebui să primeze.”, spune chirurgul care adaugă şi un sfat: „Iubiţi-vă aşa cum sunteţi!”
La clinica dr. Doboş, mărirea sânilor cu acid hialuronic costă 20 euro pe mililitru, pe cand operatia cu implanturi costă intre 2500 si 3000 de euro, in funcţie de implanturile folosite. Lifting-ul mamar şi reducţia mamară costă 1600-1800 de euro.