Lăţimea pomeţilor unui bărbat îţi poate oferi indicii cu privire la onestitatea sa. Cercetătorii au ajuns la concluzia că domnii cu feţe late sunt mai predispuşi să apeleze…
… la înşelătorie şi minciună decât restul bărbaţilor. Vestea bună este că în mod instinctiv tindem să avem încredere în persoanele cu feţe înguste, mai afirmă specialiştii.
Acestea sunt concluziile unui studiu în care subiecţii au participat la un joc pe calculator, potrivit livescience.com. La începutul jocului fiecare participant s-a uitat la o poză cu faţa partenerului său de joc. Mai apoi, în timpul jocul pe calculator, participantul a trebuit să decidă dacă să încredinţeze sau nu o sumă de bani partenerului său.
Cercetătorii arată că jucătorii cu feţe late au fost mai predispuşi să fugă cu banii primiţi, iar cei cu feţe înguste au preferat să coopereze şi să îi folosească într-un mod constructiv. Totodată, participanţii la studiu au ales cu precădere să încredinţeze banii partenerilor de joc cu feţe înguste.
Teoria care corelează lăţimea feţei de onestitatea unui bărbat este explicată în cadrul studiului. Eliberarea de testosteron în organism favorizează creşterea oaselor corpului şi, inclusiv, ale feţei în perioada adolescenţei. Astfel că un domn cu o faţă lată are de regulă un corp mai vânjos, iar cel cu o faţă îngustă este mai firav.
Potrivit cercetătorilor, bărbaţii vânjoşi tind să îşi ignore latura onestă şi să aleagă agresivitatea în locul cooperării. Cei cu un fizic mai firav preferă calea paşnică şi onestă, fiind mai cooperanţi. Teoria este una evoluţionistă şi susţine că cei cu un fizic impunător nu au nevoie să fie oneşti sau cooperanţi, aşa că nici nu încearcă.
Automat tragem concluzia că cineva este sau nu de încredere şi după alte trăsături ale feţei. În general, tindem să avem încredere în bărbaţii cu feţe atractive, copilăroase, care inspiră o stare bună de sănătate şi care sunt similare cu cele ale rudelor noastre. Oamenii au încredere în membrii familiilor lor, aşa că feţele similare ne inspiră automat încredere.