Se spune, despre oamenii cu o ţinere de minte impresionantă, că au „o memorie de elefant”. Impunătoarele pachiderme se pot „lăuda”, însă, şi cu surprinzătoarea capacitate de a număra… bucată cu bucată
Multe animale pot face diferenţa dintre o cantitate mare de hrană – de exemplu – şi una mai mică. Dovadă că se înfig la porţia mai consistentă. Elefanţii, în schimb, trec cu brio teste de fineţe: ei fac diferenţa între cantităţi similare. Uneori, cu o acurateţe mai mare chiar decât oamenii (susţine telegraph.co.uk, citat de www.ziare.com).
Uriaşul Asya a trecut testul de fineţe
O echipă de cercetători niponi a supus elefantul Asya la un test de fineţe: dresorul a aruncat trei mere într-o găleată şi un măr într-o altă găleată. Apoi a mai aruncat câte patru fructe în fiecare găleată. Elefantul s-a dus direct la vasul cu şapte mere şi s-a delectat cu ele! Alţi patru elefanţi, care au „dat probe”, în cadrul aceluiaşi proiect, au ales recipientul cu şase mere, în defavoarea celui cu doar cinci mere! La încheierea experimentului, cercetătorii au stabilit că, în 75% din cazuri, coloşii cu trompă fac diferenţa între cantităţi similare.
De la stânga la dreapta, numără!
Elefanţii asiatici, care trăiesc în grupuri de 6-8 indivizi, se numără între ei, pentru a fi siguri că nu e nimeni „lipsă la apel” – susţin ecologiştii care studiază comunicarea dintre pachiderme. Aritme-tica pare talent ancestral!
PROBA OGLINZII
Şi acest lucru a fost probat: elefanţii îşi recunosc propria reflecţie în oglindă. Dintre animale, doar maimuţele, delfinii şi coţofenele mai au această capacitate.