Mâncarea cu hribi e delicioasă. Pentru cine nu ştie ce sunt aceia, trebuie să amintim că e o specie de ciuperci comestibile care trebuie să aibă musia piciorul alb şi pălărie brună sau gălbuie. Regionalismele sună cam aşa: burete, pitoancă, ghebe, pitarcă sau copită, aşadar să nu te mire dacă în fiecare loc al ţării vei găsi denumiri diferite ale hribilor.
Cea care ştie să prepare o zacuscă de gribi extrem de bună este Cristina de la Dulceţuri Tradiţionale, care ne-a adus la cunoştinţă că a ei este foarte fină şi foarte gustoasă.
Am vrut să aflăm de ce zacusca ei de hribi are aceste calităţi şi care e secretul care face din acest aliment unul atât de bun.
Zacusca noastră este facută din cele mai bune şi sănătoase legume, care apoi sunt coapte la grătar cu foc de lemne şi curăţate una câte una cu cea mai mare atenţie. La prepararea acestui fel de mâncare, de altfel foarte delicios, folosim ulei de cea mai bună calitate. Zacusca de hribi este una dintre cele mai fine si gustoase zacuşti pe care eu le fac . Folosesc la prepararea ei ardei capia roşii, gogoşari, ceapă, ulei, foi de dafin, pasta de roşii naturală, evident din roşii de grădină şi piper boabe.”
Evident, am avut curiozitatea să aflu cât de mult vinde Cristina de la Dulceţuri tradiţionale această zacuscă şi am aflat că anul trecut au mers către pofticioşi mai mult de 2.500 de borcane în doar câteva luni de la data fabricaţiei.
“Zacusca de hribi este mult mai lejeră şi mult mai agreată de către oameni”
Hribii sunt ciuperci mai bune şi mult mai gustoase decât ghebele şi bineîţnteles mult mai scumpe. Cristina spune că toate legumele le coace la foc de lemne, aşadar şi zacusca de hribi îţi va aminti de gustul de altă dată…
“Anul acesta am căutat hribi în toată ţara, iar cei mai buni i-am găsit în partea Moldovei. Sunt mici, sănătoşi şi foarte tari. Astfel zacusca a ieşit mult mai gustoasă… Cei mai buni sunt cei cu pălărie maronie spre negru.