(P) De ce prosoapele de hârtie sunt excelente pentru o igienă corectă

.

Spălatul pe mâini este una dintre cele mai bune metode de prevenire a bolilor, și în același timp, de stopare a răspândirii germenilor de la o persoană la alta. Însă, după fiecare spălare, este necesar să ne uscăm mâinile corespunzător pentru că pielea uscată oprește dezvoltarea bacteriilor. Așa că, este indicat să nu părăsim baia cu mâinile ude, dacă nu vrem să contaminăm și alte suprafețe. 

Cea mai eficientă metodă de a ne usca mâinile este folosirea prosoapelor de hârtie, mult mai igienice și mai eficiente decât uscătoarele de mâini, care răspândesc bacteriile în aer.  Pentru a înțelege mai bine această diferență, iată câteva informații utile despre prosoapele de hârtie!

Sunt mai igienice

Agenții patogeni pot rămâne pe mâinile noastre, chiar și după ce ne spălăm cu apă și săpun. Conform unui studiu efectuat de Universitatea din Michigan, 95% din adulți nu se spală îndeajuns de mult, încât să îndepărteze toate bacteriile și virusurile de pe mâini. Însă, folosirea unui prosop de hârtie uscat, ne poate ajuta să îndepărtăm o parte din agenții patogeni rămași pe piele.  În schimb, folosirea unui uscător de mâini electric poate crește numărul de bacterii de pe mâinile noastre. Un studiu realizat în 2018, de Societatea Americană de Microbiologie, a dovedit că uscătoarele electrice împrăștie mult mai repede bacteriile din aer.

Aerul din baie conține o mulțime de bacterii, care se înmulțesc, de fiecare dată, când apa este trasă la toaletă. Aceste particule sunt proiectate în aer și călătoresc până la un metru distanță. Astfel, acestea pot ajunge și pe alte suprafețele ale băii și pot fi purtate în aer, dacă folosim uscătorul de mâini. 

Reduc numărul de germeni dintr-o baie

Uscătoarele de mâini îndepărtează particulele de apă de pe mâinile utilizatorului, printr-un suflu puternic de aer. Însă, particulele de apă și bacteriile sunt la rândul lor transportate de pe mâinile utilizatorului, în aer, sau pe alte suprafețe din baie.  Apoi, după ce acele suprafețe sunt din nou atinse, bacteriile revin pe mâinile noastre și astfel riscăm să ne contaminăm.

În general, uscătoarele de mâini suflă aer cu o viteză de 595 km/oră, iar, astfel, acestea împrăștie particulele și germenii, la o distanță de 1.5 m de locul în care este aparatul. În plus, agenții patogeni pot rezista în aer chiar și 15 minute.

Însă, prosoapele de hârtie reduc riscul răspândirii bacteriilor în aer, dar și posibilitatea contaminării mai multor suprafețe apropiate. Folosind un prosop de hârtie, reușim să îndepărtăm germenii de pe mâinile noastre, iar aceștia vor rămâne într-un singur loc, de preferat într-un coș de gunoi selectiv.

De asemenea, prosoapele de hârtie pot fi folosite pentru a închide sau pentru a deschide o ușă, astfel încât să evităm atingerea acestor suprafețe.

Sunt mai eficiente decât uscătoarele de mâini

Un prosop de hârtie îndepărtează, mai eficient, apa de pe mâini decât un uscător. În general, un uscător de mâini are nevoie de 45 de secunde pentru elimina apa de pe o suprafață la fel de eficient precum o face un prosop de hârtie, în câteva secunde. 

Deși nu pare un interval mare de timp, acele secunde îi pot descuraja pe cei care stau la rând să își usuce mâinile și îi pot determina să părăsească baia cu membrele ude. Din păcate, bacteriile se răspândesc mult mai ușor de pe mâinile ude, decât de pe cele uscate. Așa că persoanele care pleacă din baie fără să își usuce mâinile pot contamina mult mai rapid alte suprafețe.

Nu provoacă zgomot

În comparație cu uscătoarele de mâini, dispenserele cu prosoape de hârtie nu sunt deloc zgomotoase. Conform unui studiu efectuat de Universitatea din Westminster, nivelul de zgomot produs de un uscător de mâini poate atinge chiar și 94 Db, un nivel apropiat de zgomotul produs de un tractor.

Nu necesită atingere

Pentru a reduce răspândirea germenilor, este recomandată folosirea unor dispensere pe bază de senzori, care nu necesită atingere directă. Dispenserele pentru hârtie la cel mai bun preț de pe IgienaPHS.ro ne ajută, astfel, să reducem atât numărul de bacterii cât și risipa de prosoape.

Așadar, pentru a evita răspândirea bacteriilor, este indicat să folosim, de fiecare dată, prosoape de hârtie, pentru a ne usca mâinile după spălăre. Pe lângă faptul că sunt mult mai igienice, prosoapele de hârtie sunt și mai eficiente decât un uscător de mâini.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton