Gripa și infecțiile respiratorii

.
Odată cu variațiile mai mari de temperatură pe parcursul zilei și nopții, specifice toamnei, și-au făcut loc în viața noastră și virusurile, care țintesc fie sistemul respirator superior, fie sistemul digestiv. Cum putem preveni sau trata gripa și infecțiile resparatorii. 

Dr. Oana Cuzino este medic primar geriatru, doctor în științe medicale și jurnalist. Ea publică informații și articole pe teme medicale pe site-ul doc.ro și prezintă zilnic emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?” la Pro TV. În revista Unica, specialista ne-a vorbit despre modul în care putem preveni sau trata gripa și infecțiile respiratorii în sezonul rece.

Deocamdată vorbim despre rinovirusuri și enterovirusuri. Adică despre răceli și enterocolite, neplăcute și ele, dar cu un timp de vindecare scurt și potențial de complicații mai redus. Dar, pe măsură ce înaintăm în sezonul rece, se conturează și amenințarea gripei.

Cum prevenim gripa și infecțiile respiratorii

Pentru a face față unui sezon de gripă ar fi indicat să recurgem la vaccinarea antigripală pe la sfârșitul lunii octombrie – începutul lui noiembrie. Astfel sistemul nostru imunitar va avea timp să își construiască armele eficiente de apărare țintită.

În ceea ce privește fortificarea imunității generale și nespecifice, aceasta trebuie deja inițiată. Din multitudinea de suplimente dedicate consolidării imunității, trendul se referă la noile formulări farmacologice, care sunt cele lipozomale.

Acest nou procedeu de procesare a substanțelor active asigură o absorbție mult superioară formulelor clasice. Printr-un gramaj mai mic obții un efect mult mai puternic! Lipozomii sunt vezicule sferice, a căror structură este similară cu cea a membranei celulare. Sunt alcătuiți din fosfolipide, adică din lipide complexe care conțin o parte hidrofilă și una hidrofobă.

Nutrienții din aceste suplimente sunt livrați strict către lipozomi, celelalte celule nefiind afectate în vreun fel, ceea ce înseamnă că tehnologia lipozomală reduce toxicitatea.

Citește și: Răceală, gripă sau COVID-19? Cum le deosebești și cum te protejezi în anotimpul rece

Suplimente pentru stimularea imunității

Studiile clinice arată că, pentru a activa sistemul imunitar, avem nevoie în principal de vitamina C, vitamina B6, seleniu și zinc. Dacă nu v-ați expus la soare în ultimele luni și nu aveți o alimentație bogată în pește gras, somon sau pești mici de apă rece ori uleiuri naturale (de măsline, floa­rea-soarelui, cătină etc.), ar trebui să apelați și la suplimentele bazate pe Omega-3, Omega-6, 7 și 9, dar și la vitamina D. Cu atât mai eficient este un supliment de calitate, care îmbină mai multe dintre aceste elemente, în formule cu efecte dovedite clinic.

Vitamina C este un antioxidant extrem de eficient. Protejează organismul îm­po­triva radicalilor liberi dăunători, îm­bu­nă­tă­țește funcția sistemului imunitar și pro­tejează împotriva infecțiilor vira­le.

Seleniul este un antioxidant puternic pen­tru că generează „seleno-proteine“ –enzime antioxidante, esențiale pentru suportul sistemului imunitar. De asemenea, previne leziunile celulare cauzate de moleculele de radicali liberi.

Vitamina B6 (piridoxina) este implicată în funcția a peste o sută de enzime care includ formarea și activitatea celulelor roșii din sânge, sinteza acidului nucleic și susținerea sistemului imunitar, precum și protecția metabolismului proteinelor și grăsimilor.

Zincul este un mineral esențial pentru activitatea metabolică a 300 de enzime din organism. Asigură creșterea și repararea țesuturilor, vindecarea rănilor, susținerea sistemului imunitar, sănătatea osoasă, funcția tiroidiană, funcția cognitivă.

Cum se manifestă infecțiile respiratorii

Dacă însă nu am reușit să prevenim infecțiile virale respiratorii nici prin vaccinare, nici prin consolidarea imunității prin suplimente, dietă, hidratare, sport, masaj facial, relaxare, yoga, evitarea fumatului și exceselor de orice tip… atunci măcar să știm cum tratăm corect aceste infecții!

Copiii nevaccinați antigripal și care nu ur­mează tratamente de stimulare nespeci­fică a imunității pot face episoade acute și de 3-4 ori pe iarnă, dacă stau acasă, sau de 6-8 ori pe an, dacă sunt în colec­tivi­tățile aglomerate, fără ca acest lucru să ne stârnească o mare îngrijorare.

Adulții sănătoși, aflați în situații ase­mă­nă­toare, adică fără protecție de genul celor enumerate, vor face 1-3 episoade de răceală banală per sezon rece (guturai) și, dacă nu se vaccinează, un episod mai grav de gripă, cu febră și țintuire la pat, o dată la 3-4 ani.

Acest lucru se explică prin dezvoltarea imunității naturale, care poate ține piept diverselor variații de tulpini de virusuri gripale, până la apariția uneia cu totul noi, la care organsimul va fi nevoit să dezvolte imunitate.

Citește și: Vitamina D în timpul iernii

Tratamentul infecțiilor respiratorii virale

Aceste episoade trebuie tratate cu maximum de atenție și monitorizare și direcționate către camera de gardă în cazul febrei excesive sau a altor manifestări agresive. Atât la adult, cât și la copil, ne adresăm simptomatologiei specifice, care poate include tuse, febră, strănut, curgerea nasului, durerea de cap.

Dacă infecțiile virale respiratorii sunt necomplicate cu infecții locale, nu există sinuzite în antecedente, infecții ale amigdalelor cu Staphylococcus aureus sau streptococ, de exemplu, nu se impune administrarea unui antibiotic.

Există însă și alte situații. La persoanele de peste 65 de ani, copii cu malformații sau alte si­tuații de imunitate compromisă – infecții, boli cardiace, neurologice etc. – se impun terapii cu antivirale.

În mod normal, tratamentul constă în odihnă la pat și somn (măcar o zi-două, este foarte important), urmărirea hidratării cu apă, ceaiuri călduțe, supă de pui, de legume, igienizarea nasului prin spray-uri cu apă de mare, suflarea acestuia la chiuvetă și ungerea nărilor cu creme hidratante.

Atât la copi­lul mic, copilul școlar, adolescent, cât și la adult, menținerea umidității adecvate în cameră este esențială. Se pot folosi umidificatoare cu ultrasunete, uleiuri volatile (mentol, eucalipt), soluții sau aparate saline, aerisi­rea regulată a dormitorului.

Febra și tusea – simptome ale infecțiilor respiratorii

Febra arată că organismul este pregătit să lupte cu infecția virală și, dacă aceasta este limitată la o zi-două nu ar trebui să ne îngrijoreze. Sunt indicate antitermicele administrate o dată la 8 ore, dublate de cele naturale – miere de salcâm, fricționări și împachetări cu creme pe bază de uleiuri volatile, care răcesc zonele de corp, pre­ferabil aplicate pe tălpi, spate, gât, frunte.

Răcirea naturală a organismului cu febră este indicată mai ales în zona capului și a frunții, pentru a lăsa de fapt restul organsimului să își fabrice „soldățeii de luptă“ (limfocitele T).

În cazul copiilor, mamele intră deseori în panică și apelează la antitermice chiar și când valorile febrei nu sunt foarte mari. Atenție așadar în cazul bebelușilor și al copiilor – respectați indicațiile medicului pediatru. Nu exagerați cu administrarea de antitermice.

Este important să știm și că valoarea temperaturii corporale poate să difere ușor în funcție de aparatul folosit pentru a o măsura și de zonă – temperatură rectală, temperatură orală, temperatură axilară, temperatură auriculară. De asemenea, temperatura corpului este ușor mai ridicată când ne trezim. Este, desigur, influențată și de mediul în care ne aflăm, dacă ne este cald sau frig. Febra care ar trebui cu adevărat să ne alarmeze, atât la adulți, cât și la copii, este cea aflată peste 39 grade de Cel­sius și chiar mai mult, 40-41. Hiperpirexia se manifestă peste 41,1 grade Celsius.

Valorile aflate sub 39 de grade Celsius sunt considerate febră scăzută sau moderată.

Citește și: Simptome care pot ascunde boli grave. Nu le ignora!

Tusea, ce ne indică și cum trebuie abordată

Tusea se traduce prin răspunsul normal al mucoasei căilor respiratorii iritate de inflamația cauzată de virusuri, fiindcă sistemul respirator trebuie să elimine se­crețiile în plus. Atât pentru bolnav, cât și pentru cei din jur, tusea este supărătoare, provoacă disconfort puternic, împiedică relaxarea și somnul.

La fumători, adolescenți sau adulți, tusea va fi și mai supărătoare când vorbim de infecții respiratorii superioare. De asemenea, la persoanele alergice sau astmatice. La aceștia din urmă, tusea puternică, repetată, poate determina chiar rupturi de țesut – emfizem pulmonar. De aceea astmaticii la care o banală răceală sau infecție respiratorie se agravează trebuie să se prezinte de urgență la medic.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton