Probabil ai auzit de anorexie, însă cercetătorii vorbesc despre o afecțiune mai puțin cunoscută, dar asemănătoare, numită bigorexie.
Dismorfia corporală este o problemă care afectează atât femeile, cât și bărbații deopotrivă. Bigorexia este opusul anorexiei – dacă persoanele care suferă de anorexie se văd mai corpolente decât sunt în realitate și fac orice pentru a slăbi tot mai mult, persoanele care suferă de bigorexie se văd mai slabe decât sunt și vor să aibă cât mai multă masă corporală.
Adeseori, bărbații pasionați de fitness sunt afectați de bigorexie. Doctorul Willson de la Body Dysmorphic Disorder Foundation, a explicat, conform BBC: „Observăm o schimbare în popularitate de la bărbații din media cu un fizic suplu către bărbați cu mușchi și pătrățele”.
Un bărbat din South Wales pasionat de sală, a observat și el un trend în acest sens. „Când mă uit prin sală acum, sunt mulți tineri de 16 sau 17 ani care iau substanțe, cum ar fi steroizi – este un lucru normalizat din cauza presiunii din social media de arăta tot mai musculos”, a zis bărbatul. „Este foarte înfiorător”.
Doctorul Wilson se teme că unul din 10 bărbați care se antrenează în sălile de fitness din Marea Britanie suferă de această afecțiune. Pe termen lung, problemele care pot apărea sunt depresia și consumul de steroizi.
De regulă, simptomele bolii includ îngrijorarea cu privire la aspectul fizic pentru mai mult de o oră pe zi, precum și activitatea fizică excesivă, care ajunge să ia locul altor activități, cum ar fi socializarea și educația.