Clădire stranie, cu accente mistice, Castelul Iulia Hașdeu a fost ridicat de scriitorul Bogdan Petriceicu Hașdeu în amintirea fiicei sale care a murit de tuberculoză la 18 ani. Castelul Iulia Hașdeu a fost o încercare a marelui scriitor de a ține legătura prin spiritism și viziuni halucinante cu fiica pierdută prematur.
Castelul Iulia Hașdeu din Câmpina arată ca un loc desprins din povești. Cu o arhitectură ciudată, care împletește dragostea părintească, amintirile, dorul cu naivitatea și puritatea unui copil excepțional, clădirea ascunde povești triste și pline de mister. Este unul dintre locurile de vizitat din țară, din apropierea Capitalei, pe care nu trebuie să îl ratezi.
Iulia Hașdeu era considerată un adevărat geniu. La vârsta la care alții abia învățau să citească, Iulia vorbea fluent în franceză, studia literatura universală, istoria și științele naturale cu ajutorul tatălui ei, care era o adevărată forță intelectuală.
Mulți dintre contemporanii ei au rămas uimiți de capacitățile intelectuale ieșite din comun, de profunzimea gândurilor, de frumusețea poeziilor și prozelor scurte pe care Iulia le scria deja din adolescență în limba franceză.
Iulia Hașdeu s-a născut la București, la 14 noiembrie 1869, fiind fiica savantului și scriitorului Bogdan Petriceicu Hasdeu și a Iuliei. Copil supradotat, la 8 ani neîmpliniți a trecut examenele cumulate ale celor patru clase primare. La 11 ani, Iulia Hasdeu a absolvit Colegiul Național „Sfântul Sava”, iar în paralel a urmat cursurile Conservatorului de muzică din București, apoi a plecat la studii la Paris. A fost prima româncă ce a studiat la Sorbona, începând studiile la vârsta de 16 ani și uimindu-și profesorii cu talentul său literar.
La numai 18 ani, Iulia a murit de tuberculoză și a fost înmormântată la Cimitirul Bellu, unde tatăl ei a construit un cavou cu totul deosebit, unde a încercat să stabilească o legătură mistică cu sufletul copilului pierdut. Șase ani mai târziu, Hașdeu cumpără un teren cu un crâng tânăr din Câmpina unde construiește Castelul Iulia Hașdeu, după planuri desenate de el însuși, inspirate de spiritul fetei sale care îi vorbea de dincolo de moarte.
Un templu al iubirii părintești
bustul lui Bogdan Petriceicu Hașdeu
Neconsolat de moartea fiicei sale, asemeni lui Victor Hugo, Bogdan Petriceicu Hașdeu a ales calea spiritismului pentru a menține legătura cu Iulia. Scriitorul, un om de o profunzime rară, nu a reușit niciodată să își ostoiască durerea. El a căutat tot felul de formule magice, spirituale, mistice pentru a comunica cu spiritul fetei sale. În biroul din castelul construit la Câmpina, Hașdeu avea numeroase viziuni legate de Iulia, transcria diverse dialoguri închipuite pe care le avea cu ea, dar el era convins că spiritul ei trăiește în altă dimensiune și că îi este alături.
Nu este de mirare că a conceput Castelul Iulia Hașdeu ca pe o catedrală a iubirii părintești. Castelul are trei turnuri, cel din mijloc fiind un templu în care scriitorul se ruga adesea pentru fiica și soția sa. Intrarea în castel este flancată de două tronuri de piatră pe care sunt sculptate 7 posibile reîncarnări ale Iuliei și simboluri mistice precum pentagrama și cele șapte cercuri. Pe fiecare tron se află un sfinx feminin. Deasupra intrării se poate vedea simbolul antic Ochiul lumii. Nu lipsesc și alte simboluri puternice religioase și mistice precum soarele, crucea, semiluna, dar și oglinzile paralele care, conform teoriilor mistice, înlesnesc comunicarea cu lumea de dincolo.
Savantul Petriceicu Hașdeu a trăit în acest castel timp de 10 ani, până în anul 1907 când s-a stins din viață. După moartea sa, castelul a fost jefuit, deoarece moștenitorii nu l-au putut întreține și păzi. Multe dintre obiectele de artă, documentele și mobilierul original au dispărut. Pentru stat devenise o paragină scumpă și numai prin eforturile marilor scriitori Perpessicius și Călinescu, clădirea este inclusă în patrimoniul național pentru a fi transformată în muzeu.
Castelul Iulia Hașdeu, eforturi deosebite de renovare
Caragiale spunea că în faimoasa clădire ridicată de Hașdeu ”în fiecare loc, materia spune ceva”! Pentru mulți vizitatori, era doar un loc straniu. Dar elita intelectuală a țării a militat întotdeauna pentru conservarea acestui muzeu. Mircea Eliade și-a manifestat dintotdeauna interesul pentru templul ridicat de ”cel mai învățat român al secolului al XIX-lea”. Treptat, castelul depășește prejudecățile și ignoranța autorităților și beneficiază de mai multe etape de conservare și consolidare.
O nouă etapă de renovare a început în aprilie 2020, după ce castelul a fost închis pentru public în perioada restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus. Va fi redeschis în curând și vom putea pătrunde din nou în universul artistic și profund a două mari personalități ale culturii române. Vizitatorii care studiază cu atenție simbolurile și elementele figurative din acest muzeu sunt cuceriți de atmosfera de liniște, armonie și împlinire pe care Petriceicu Hașdeu a reușit să o construiască, în pofida durerii profunde care nu s-a ostoit niciodată.
Obiecte și amintiri surprinzătoare în Castelul Iulia Hașdeu
Ochiul Lumii in Castelul Iulia Hașdeu
Vizitatorii care trec pragul muzeului pot admira portretele membrilor familiei Hașdeu, obiectele familiei Hașdeu, fotografii și documente originale, mobilierul vechi de peste un secol, manuscrise și colecții ale revistelor conduse de marele filolog ori la care acesta a colaborat, ediții princeps ale cărților savantului, precum și tablouri valoroase semnate de pictori renumiți ca Sava Henția, Nicolae Grigorescu, G.D. Mirea sau Diogene Maillart.
În salonul de primire se află bustul de marmură al soției lui Hașdeu, Iulia. În templul din cel mai înalt turn, se găsește și azi o statuie a lui Iisus sculptată de Raphael Casciani. Războiul, cutremurele și ignoranța umană au afectat de multe ori castelul, dar statuia lui Iisus nu a fost niciodată atinsă. Bustul fiicei sale, sculptat de Ioan Georgescu, din marmură de Carrara, se află în Camera cu cale. De asemenea, aici se află jurnalul și caietul de matematică al Iuliei. Iar în camera obscură, unde aveau loc ședințele de spiritism, se văd un porumbel de piatră, o lunetă astronomică, un sfeșnic și o altă statuetă a lui Iisus.
Castelul Iulia Hașdeu se află în Câmpina, pe bd. Carol I nr. 199, la numai o oră de București. Pentru orice vizitator, el este o adevărată experiență deosebită, un muzeu atipic, pe care nu îl vei uita și unde vei dori să te întorci uneori.