Monica Jitariuc: „Aceste podcasturi mă ajută să fiu mai bună, mai informată, mai empatică“

.

Dacă ne concentrăm strict pe acest receptor, urechea, studiile spun că reușim să reținem mai mult, mai repede, mai profund.“

Deși acest gen de distribuire a conținutului, în format audio, există de vreo 17 ani, podcasturile au căpătat popularitate la noi în ultimii ani, în ultimii doi fiind chiar o efervescență în această zonă.

2019, mai precis, a fost anul în care podcastingul a explodat, iar la noi au apărut zeci de podcasturi. Anul acesta, în 2020, a avut loc chiar o conferință online dedicată genului, Podfest Romania, unde pe scena virtuală au urcat lideri de opinie din acest domeniu, jurnaliști care au podcasturi sau companii care le susțin.

Pentru cei care vor să afle o radiografie la zi a acestei zone recomand studiul lansat cu ocazia Podfest, de către BRAT cu sprijinul Think Digital (companie regională de digital media care operează și prima rețea de publicitate audio în format digital) și BT: „Podcastul în România. Primul studiu legat de evoluția și consumul de conținut audio în format digital“.

Eu nu o să intru aici în prea multe detalii tehnice. Observ doar că în suprapopularea vizuală la care suntem supuși și care vine cu prețul unei capacități tot mai reduse de a fi atenți la mesaje, zona audio pare o oază favorabilă concentrării – dacă ne concentrăm strict pe acest receptor, urechea, studiile spun că reușim să reținem mai mult, mai repede, mai profund.

Citește și: Dependenți de gândire

Ascult podcasturi de ceva vreme și sunt în două grupuri dedicate subiectului – Grupul Ascultătorilor PE BUNE (este grupului inițiat de Andreea Vrabie, realizatoarea unui podcast produs de revista DoR. Fiecare episod prezintă povestea de viață a unui om creativ, cu toate problemele, momentele de îndoială, fricile și bucuriile pe care le trăiești când faci ceva în care crezi) și Grupul Podcast Focus (inițiat de Robert Katai, un promotor al podcasturilor la noi, realizator Katai Podcast) și îmi iau recomandări de la prieteni și din online.

În prag de toamnă, las aici câteva dintre podcasturile pe care le ascult și care mă ajută să fiu mai bună, mai informată, mai empatică și care îmi dau răspunsuri la întrebări care nu-mi dau pace.

Ascult MINDARCHITECT, un podcast care explorează subiecte legate de neuroștiință și de domenii conexe, folosind limbajul nostru de zi cu zi și exemple care să ușureze înțelegerea conceptelor. Priceput în training, coaching, comunicare și neuroștiință, Paul Olteanu este cel care aduce majoritatea conținutului din acest podcast.

Subiectele variază de la episoade despre încredere și trădare la somn, schimbare, rutine folositoare și dăunătoare, felul în care ne raportăm la eșec și multe altele, toate interesante și de folos în procesul de a înțelege mai bine cum funcționează mintea noastră. Recomand Sezonul 1, Episodul 7 – De ce nu vedem lumea așa cum e ea, ci așa cum suntem noi.

Ascult ISCOADA, un podcast al platformei ISCOADA (o platformă editorială care găzduiește articole scrise și materiale multimedia care prezintă, într-un format sintetizat și accesibil, cercetări din antropologie și științe conexe). Subiectele lor de interes sunt din antropologie, etnologie, sociologie, arheologie, studii vizuale, film documentar, filosofie, psihologie, neuroștiințe, lingvistică, inteligență artificială și realitate virtuală. Episodul preferat este cel despre încredere și comunitate, dar mi-a plăcut mult și cel despre umor. Le recomand. Se poate asculta pe soundcloud sau direct, pe site-ul iscoada.com.

Citește și: Ce ai în cap nu îți ia nimeni

Ascult PĂTRĂȚELUL ROȘU, primul podcast de educație sexuală din România. Realizatorii spun că este un podcast despre toate lucrurile care-ți vin în minte despre sex și viața sexuală și ți-e rușine să le zici cu voce tare. E, totodată, despre tabuurile din relații și din viața de zi cu zi. Sau mai bine zis e despre tabuurile pe care societatea le-a inventat ca să nu fie nevoie să vorbim despre ele. Recomand episodul cu interviul cu Oana Maria Zaharia, artistă și feministă convinsă, om deschis la cap și la suflet.

Ascult RECONECTAT – conversații autentice despre relația cu noi înșine și cu cei din jur. Despre corp și relația noastră cu el și cu noi înșine, despre familie sau relația cu mâncarea, despre standarde și diversitate. Absolut superb! Hrană bună pentru suflet!

Luna aceasta, pe 30 septembrie, se pare că e și Ziua Internațională a Podcastului. Vă invit să ascultați un podcast pentru a sărbători și sper ca recomandările mele de mai sus să vă inspire. Dacă aveți și voi recomandări pentru mine, le primesc curioasă la [email protected].

O toamnă cu lucruri interesante în urechi!

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton