O aşezare cu ureche muzicală: o biserică adăposteşte concerte, o alta ritmuri de orgă, iar toamna, se aud triluri de canari. Un sat cochet, discret şi plin de farmec, ca Biertan ori Viscri.
Dacă se întâmplă să te afli în zona Sibiului şi vrei să descoperi cât mai multe din frumoasa regiune a Transilvaniei, fă un popas la Cisnădioara. Se află la numai 10 km de Sibiu şi este o destinaţie de vacanţă specială – are câte un pic din Biertan şi Viscri, mult verde, poveşti cu cistercieni, canari cântăreţişi cea mai veche orgă cu tuburi din Transilvania.
Prima oprire: la Cetate. Una dintre comorile de preţ ale Cisnădioarei este Biserica fortificată Sfântul Mihail. Familiar, i se spune “Cetatea fortificată” şi, deşi pare o construcţie rigidă de la distanţă, cum te apropii de ea, lucrurile devin mai “tandre”. Pare caldă şi primitoare; mai mult, graţie acusticii excelente, este o gazdă de succes, deşi atipică pentru manifestări culturale – expoziţii, muzică, teatru. Pe-aici au trecut, se pare, şi câţiva călugări cistercieni (n.r. “congregaţie benedictină franceză”), mult mai prezenţi, de altfel, la Igriş (jud. Timiş) sau Cârţa (jud. Sibiu).
Muzica înainte de toate
Jos, mai spre inima Cisnădioarei, o altă comoară: cea mai veche orgă cu tuburi din Transilvania (se află în Biserica evanghelică). Dar Cisnădioara nu se reduce doar la o latură religioasă.
Toamna, mai exact în noiembrie, anul acesta între 24-27, are loc aici un eveniment inedit: “Campionatul naţional de canari de cântec”. Crescători din toată ţara îşi aduc la Cisnădioara frumoasele înari-pate pentru a parti- cipa la unul dintre cele mai interesante Campionate muzicale din lumea necuvântătoarelor. CUM AJUNGI
Cisnădioara se află la 10 km de Sibiu UNDE TE CAZEZI
– Casa cu flori, tel: 0741 746 6461
– Casa Elimheim, tel.: 0755 058 915
– Pensiunea Sub Cetate, tel.: 0740 220 035