Dacă stai la casă şi ai o mică grădină, sau doar flori pe balcon, află cum să ai grijă de ele, folosind mijloace naturale şi fără urmări asupra mediului.
Pentru îngrijirea plantelor în mod natural sunt esenţiale câteva aspecte legate de: compost, apă pentru udare, lipsa pesticidelor.
Fă-ţi singură compostul
Un bun îngrăşământ natural (compost) nu costă nimic. Pur şi simplu reciclezi materiile organice vegetale sau animale, asa cum făceau strămoşii noştri. Decât să arunci cojile legumelor sau fructelor, cele de ouă, resturile de la masă, mai bine le reutilizezi. Dacă ai gradină, poţi adăuga şi frunzele moarte. După câteva luni de descompunere, se formează un humus numai bun de fertilizat solul. Dacă începi să-l aduni primăvara, are nevoie de şase luni pentru a fi gata şi de nouă luni daca îl pregăteşti din toamnă. Pentru calitate, evită să pui în compost resturi vegetale foarte contaminate cu pesticide (struguri, ardei, pere, portocale… daca nu sunt bio). Casă şi grădină: Narcisele aduc bogăţie şi noroc
Recuperează apa de ploaie
Nu ai nevoie decât de un rezervor. Fie un bidon prevăzut cu capac şi cu un robinet, fie de o cuvă îngropată în grădină. Bidonul sau cuva trebuie să fie din polietilenă, nu din PVC. Ai grijă unde instalezi rezervorul. Alege un loc la umbră, pentru a evita proliferarea algelor şi mirosurile urâte. Pentru a evita atragerea ţânţarilor, închide ermetic rezervoarele sau acoperă-le cu grilaje antiinstecte.
Ierbicidele, fungicidele sau insecticidele sunt toxice pentru sănătate. Dar poţi limita folosirea lor. Pentru a te proteja, poartă mănuşi şi masca atunci când le utilizezi. Împotriva buruienilor e suficient să verşi pe ele apă clocotită. Melcul de livada poate fi înlăturat cu puţină bere pusă într-un vas sau cu produse pe bază de fosfat de fier. Împotriva păduchilor de plante e suficient un jet de apă, pentru a-i îndepărta, sau o soluţie de apă şi săpun negru.