Experiment japonez: câtă protecție oferă de fapt măștile împotriva coronavirus?

.
În mijlocul unei perioade în care tot mai mulți oameni contestă eficiența măștii de protecție în fața infectării cu SARS-CoV-2, cercetătorii japonezi au făcut un experiment.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Tokyo a arătat cum pot măștile sanitare să prevină infectarea cu noul coronavirus.  Cercetătorii au folosit un simulator de infecție cu virusul SARS-CoV-2 care a constat în două capete de manechine plasate în fața unei vitrine. Pentru unul dintre ele s-a folosit un spray pentru a împrăștia virusul, iar pentru celălalt un ventilator care imita respirația umană.

Astfel, au descoperit că receptorul care s-a protejat cu o mască din pânză a avut o reducere de absorbție a virusului cuprinsă între 20 și 40%, cel cu mască chirurgicală cu 47-50%, iar cel cu o mască N95 cu 79-90%. Însă atunci când emițătorul a folosit o mască din pânză sau chirurgicală, reducerea contagierii în cazul receptorului a fost de 70%, pe când o mască N95 a oferit o protecție de aproape 100%.

Șeful echipei de cercetători, Yoshihiro Kawaoka, a avertizat că folosirea măștilor faciale nu protejează complet în fața virusului. Tocmai de aceea, este important să respectăm și restul măsurilor de precauție, cum ar fi spălatul pe mâini și păstrarea normelor de distanțare socială.

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton