Cercetătorii și medicii trag un semnal de alarmă cu privire la un nou tip de coronavirus ce ar putea pune în pericol sănătatea populației globale.
Este vorba despre virusul SADS-CoV (Swine Acute Diarrhea Sindrom Coronavirus) care face parte din familia alphacoronavirus, precum SARS-CoV-2. Tot la fel ca virusul SARS-CoV-2, care a provocat pandemia actuală, SADS-CoV a ajuns la porci prin intermediul liliecilor. Virusul a afectat patru ferme porcine din China în 2016, provocând moartea a 24.000 de animale.
Virusul provoacă gastroenterită acută la porci, iar rata de mortalitate poate ajunge şi la 100%, în cazul puilor de porci.
Până acum nu a fost observat niciun caz de transmitere de la animal la oameni, dar cercetătorii din Carolina de Nord au efectuat un studiu care arată că transmiterea virusului de la porc la om ar putea fi posibilă.
Citește gratuit ediția de octombrie a revistei Unica. O găsești AICI
În laborator, oamenii de știință au reuşit să infecteze celulele umane cu SADS-CoV. Virusul a fost transmis fără probleme celulelor plămânului, ficatului şi căilor respiratorii, manifestând preferinţă pentru celulele aflate la nivelul intestinelor.
Pe lângă celulele umane, oamenii de ştiinţă au reuşit să infecteze şi alte celule de mamifere.
„Acum, în secolul XXI, populația globală se confruntă cu trei tipuri de coronavirus umane și trei tipuri porcine. În timp ce mulţi observatori se concentrează asupra betacoronavirusurilor SARS şi MERS, alfa-coronavirusurile s-ar putea dovedi la fel periculoase, dacă nu chiar mai periculoase pentru sănătatea umană, având în vedere potenţialul lor de a trece de bariera speciei”, a expolicat Ralph Beric, profesor epidemiolog la Universitatea din Carolina de Nord, potrivit presei străine.