Cum poți combate depresia cu ajutorul alimentației. Sfaturile nutriționistului

.

Depresia este o afecțiune gravă cu care se confruntă din ce în ce mai mulți oameni. Depresia trebuie tratată cu maximă seriozitate și necesită tratament prescris de medicul de specialitate. Alimentația are un rol important în combaterea acestei afecțiuni, putând să vină în completarea tratament medicamentos.

Iată recomandările nutriționistului Gianluca Mech pentru a combate stările depresive cu ajutorul aliemntelor.

Antioxidanții previn deteriorarea celulelor

Organismul produce molecule numite radicali liberi. Acestea pot duce la deteriorarea celulelor, îmbătrânire prematură și alte astfel de probleme. Studiile au demonstrat că radicalii liberi au un efect negativ în special asupra creierului. Nu există o modalitate de stopare a existenței radicalilor liberi. Efectul lor poate fi însă diminuat cu ajutorul alimentelor bogate în antioxidanți.

Citește gratuit ediția de octombrie a revistei Unica. O găsești AICI

Printre acestea se numără:
Beta-caroten: caise, broccoli, morcovi, piersici, dovleac, spanac, cartof dulce;
Vitamina C: afine, broccoli, grapefruit, kiwi, portocale, ardei, cartofi, căpșuni, roșii;
Vitamina E: nuci și semințe, uleiuri vegetale, germeni de grâu.

Carbohidrații „inteligenți” pot avea un efect calmant

Există o legătură între secreția de serotonină și consumul de carbohidrați. Astfel, ne ajută să avem o stare de spirit bună. Este însă important să alegem cu atenție carbohidrații pe care îi consumăm. Limitați alimentele zaharoase și optați pentru carbohidrați „inteligenți” sau complecși. Spre exemplu, cerealele integrale. Evitați însă dulciurile și prăjiturile. Fructele, legumele și leguminoasele conțin, de asemenea, carbohidrați și fibre sănătoase.

Alimentele bogate în proteine măresc capacitatea de concentrare

Alimentele precum curcanul, tonul și puiul conțin un aminoacid numit triptofan. Acesta stimulează producția naturală a serotoninei. Încercați să consumați cât mai des proteine, în special atunci când aveți nevoie să vă limpeziți mintea și să vă sporiți energia.
Sursele bune de proteine sănătoase sunt:
– fasole și mazăre,
– carne de vită slabă,
– brânză cu conținut scăzut de grăsimi
– pește,
– lapte,
– carne de pasăre,
– produse din soia și iaurt.

Citeşte şi: 6 lucruri pe care să nu i le spui unei persoane cu depresie

Dieta mediteraneană, bogată în vitamine din grupa B

Există studii care demonstrează că depresia apare în special pe fondul lipsei vitaminelor din grupa B. Legumele, nucile, fructele, peștele și brânzeturie cu conținut scăzut de grăsimi reprezintă o sursă excelentă de vitamine B și acid folic. Astfel că o dietă mediteraneană nu poate decât să ne influențeze în mod pozitiv starea de spirit.

Importanța vitaminei D

Receptorii vitaminei D sunt localizați în tot corpul, inclusiv pe creier. Un studiu a demonstrat că persoanele cu carențe de vitamina D sunt mai predispuse la depresie. Ea trebuie însă consumată cu moderație și de preferat la recomandarea medicului. Asta deoarece prea multă vitamina D poate provoca probleme legate de nivelul de calciu din organism și modul de funcționare al rinichilor”, spune nutriționistul.

Alimente bogate în seleniu

Cantitatea recomandată este de 55 de micrograme de seleniu pe zi pentru adulți. Acesta este conținut de alimente precum:
– Fasole și leguminoase
– Carne slabă (carne de porc și carne de vită slabă, pui și curcan fără piele)
– Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi
– Nuci și semințe (în special nuci din Brazilia – dar nu mai mult de una sau două pe zi datorită conținutului ridicat de seleniu)
– Fructe de mare (stridii, scoici, sardine, crab, pești de apă sărată și pești de apă dulce)
– Boabe integrale (paste integrale, orez brun, fulgi de ovăz etc.).

Acizi grași Omega-3

Recent, oamenii de știință au descoperit că persoanele care nu consumă suficienți acizi grași Omega-3 sunt mai predispuși la stări depresive. Ca dublu beneficiu, acizi grași Omega-3 sunt recomandați și pentru sănătatea inimii. Iată câteva recomandări de alimente:
– Pește gras (hamsie, macrou, somon, sardine, umbra și ton);
– Semințe de in;
– Uleiuri de canola și soia;
– Nuci;
– Legume cu frunze în nuanțe de verde închis.

Sursa foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton