Capcane pentru lideri

.

Nu, nu e vorba despre cum sa-i faci sicane sefului. Ci despre unde sunt pericolele in jocul numit management, dupa specialistul american Richard Hackman.
Daca esti asistenta sefului sau vrei pur si simplu ca treburile sa iasa bine, sau esti lider tu insati, iata ce te poate impiedica sa gasesti „iesirea din nivel”.

1. E o echipa, nu doar un grup mai mare
Daca vrei ca treaba sa mearga ca pe roate si tu sa obtii laurii de „seful lunii”, prima grija este sa transformi grupul de oameni cu care lucrezi intr-o echipa adevarata. Analogia cu corpul uman este foarte sugestiva. Ce-ar fi daca ficatul ar intra in greva sau vezica ar pretinde sa faca treaba plamanului? Tu, ca si creier, trebuie sa te asiguri ca fiecare stie exact ce are de facut, isi cunoaste rolul si si-l asuma. Pentru asta ai nevoie si de o planificare ca la carte. Daca scrii bine partitura si te asiguri ca fiecare a inteles-o, ai toate sansele sa dirijezi o simfonie minunata.


2. Desi sunt echipa, fiecare e un individ



Maestria devine desavarsita cand, chiar daca urmaresti efectele intregului, ai capacitatea de a trata cu fiecare dintre parti. Multi lideri esueaza din cauza ca privesc doar padurea, si nu iau in seama copacii. Mai ales daca apar nemultumiri, e important sa le rezolvi cu fiecare in parte. O solutie de genul: „de astazi toata lumea trebuie sa…” nu va face decat sa inrautateasca lucrurile.



3. Nici prea dur, dar nici prea moale



Alta posibila piatra de incercare este exercitarea autoritatii. Treaba asta e stresanta si pentru sef, nu doar pentru subalterni. Sa te bati pe burta cu toata lumea ca pe urma sa te trezesti ca nu te mai ascuta? Sau sa te faci zmeu si toti sa tremure timorati, dar sa te saboteze pe la spate? Grea decizie… Abilitatea de a pastra echilibrul intre aceste doua extreme face diferenta dintre sefii buni si cei excelenti.



4. Asigura resursele
Pare banal, dar ai fi surprinsa cati sefi ingnora aceasta regula de bun simt. Si-o dau in bara pentru ca cer diverse lucruri, fara sa fie siguri ca exista resurse. Nu e vorba doar de utilaje sau papetarie. Dar si ca oamenii au instruirea sau competenta necesara pentru atingerea obiectivelor respective, dispun de un sistem de informatii care ii ajuta, un spatiu agreabil si toate fondurile care le trebuiesc.

In concluzie, chiar daca toata lumea pare indragostita de democratie, liderii sunt si raman necesari. Rolul lor este, inainte de toate, sa urmareasca si sa fie constienti de toate procesele care se produc in cadrul echipei si sa intervina la momentul oportun pentru marirea eficientei.

Foto: NorthFoto

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton