Zacusca de vinete este unul dintre preparatele culinare nelipsite din cămara românilor. Noi nu credem că există om pe lume care să nu îndrăgească tocănița acesta de legume, bogată în arome îmbietoare, cu un gust inconfundabil.
Citește gratuit ediția de septembrie a revistei Unica. O găsești AICI
Pentru că a venit momentul să gătim zacuscă, vă prezentăm o rețetă clasică, tradițională, testată și recomandată de marele maestru bucătar Radu Anton Roman.
Vinetele se coc pe plită sau în cuptor, se curăță de coajă și se scurg timp de două-trei ore. Gogoșarii, ardeii și ceapa se spală, se curăță, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se adaugă în vasul de gătit și vinetele scurse bine. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se pun peste celelate legume. Totul se lasă la fiert, timp de 1 oră, în vasul acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. Spre sfârșit, se pune usturoi, sare, piper, apoi se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine igienizate, ce se pot închide ermetic.