În ultima lună, vârsta pacienților cu forme grave de COVID-19 a început să scadă. Contrar a ceea ce se credea până acum, chiar și tinerii pot dezvolta formele severe ale bolii, iar faptul că în România a apărut primul caz al unui copil cu COVID-19, asimptomatic, care a ajuns rapid să fie internat la Terapie Intensivă, s-ar traduce prin “dezvoltarea unor mutații foarte serioase ale virusului’.
„Virusul a început să aibă mutații foarte serioase. Dacă până acum ‘proteja’ copiii, dacă putem spune așa, între ghilimele, se pare că în momentul de față acest lucru nu se mai întâmplă și riscăm să ajungem într-un moment critic. Copilul de 9 ani și 11 luni infectat cu coronavirus internat la Spitalul Gomoiu, primul din România care a ajuns într-o secție de Terapie Intensivă, este în stare staționară spre bine, dar are toate organele afectate”, a explicat medicul ATI Florin Roșu, șeful Secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, potrivit hotnews.ro.
Șeful ATI a mai punctat faptul că, dacă se întâmplă să-și infecteze familia, tinerii pot rămâne cu traume severe.
„Din punct de vedere psihic, pentru copil poate fi o traumă foarte serioasă, dacă se întâmplă să transmită virusul. Dar copiii nu trebuie stigmatizați, în niciun caz. Eu de asta insist, copiii nu trebuie stigmatizați pentru așa ceva. Ei așa se fomează, intrând în comunitate. Dacă ții un copil izolat, în loc să îl duci la școală, el riscă să devină un izolat din punct de vedere social, un neadaptat. Copiii, când merg la grădiniță spre exemplu, își ling mâna unul altuia, se pupă, își bălesc jucăriile, așa sunt copiii. Nu îi poți spune: Vezi că l-ai îmbolnăvit pe bunicul sau pe bunica”, a mai spus medicul.