Home > Stiri pe scurt > Nelu Tătaru, despre măsurile împotriva COVID-19: „Pandemia nu se tranșează în spital, trebuie să facem un efort cumulat, cu toții”
Nelu Tătaru, despre măsurile împotriva COVID-19: „Pandemia nu se tranșează în spital, trebuie să facem un efort cumulat, cu toții”
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, este de părere că starea de alertă ar trebui prelungită încă o dată, în contextul în care România înregistrează zilnic tot mai multe cazuri de COVID-19.
De la începutul pandemiei, România a raportat peste 60.000 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, cele mai multe fiind înregistrate în ultima perioada. Zilnic, peste 1.000 de persoane sunt testate pozitiv, iar odată cu ele crește și numărul pacienților care au nevoie de îngrijiri la terapie intensivă.
„Crește numărul celor internați la Terapie Intensivă, iar semnalele de alarmă sunt când vor fi aglomerări la Unitățile de Primire-Urgență și pacienți la ATI. Avem în jur de 1.030 de paturi ATI ventilate, am plecat de la 840” a declarat Nelu Tătaru la Adriana Nedelea LA FIX.
Ministrul Sănătății a atras atenția asupra faptului că toți cei implicați în această luptă încep să obosească: „Personalul medical este obosit, este dezamăgit, pentru că cineva, să nu vorbesc în anumiți termeni, a nesocotit munca lor de luni de zile. Era o perioadă a concedilor, era o perioadă în care spitalele erau mai mult goale decât pline, astăzi vedem cu totul altceva. De aceea am recomandat și am rugat să mai facem un efort pentru sănătatea românilor, chiar dacă este greu, chiar dacă unii au nesocotit munca noastră. Obosim și noi și la un moment dat, obosesc și pacienții și nu mai pot lupta.”
Nelu Tătaru speră ca numărul de cazuri zilnice să nu mai treacă de 1.200 pentru a exista o stabilizare a situației. Acesta este de părere că singura soluție ca România să nu mai aibă o transmitere accentuată este respectate măsurile de prevenție.
„Sistemul medical își face datoria, DSP-urile își fac datoria, dar pandemia nu se tranșează în spital, trebuie să facem un efort cumulat, cu toții” a spus ministrul.
„Frica trebuie transformată în precauție. Dacă stăm cu drobul de sare, să ne întrebăm când ajunge și la noi, nu vom face decât, psihic, să ne închidem într-un glob, dar să fim și predispuși să luăm boala. Precauția rămâne regula. Trebuie să purtăm masca, să ne spălăm pe mâini, să tușim în pliul cotului, în șervețel, în batistă. Dacă am respecta regulile, acest moment pandemic s-ar termina repede” este de părere Nelu Tătaru.
Acesta a vorbit și despre începerea școlilor: „Intenția noastră este de a merge la școală în mod normal. Că nu ține doar de noi, o știm cu toții. Situația de moment, din a doua jumătate a lunii august, ne va spune și scenariul pe care se va adapta fiecare școală în parte. Am lăsat la latitudinea fiecărui Inspectorat Școlar Județean, fiecărui DSP evaluarea foarte profundă a situației fiecărei școli și a contextului epidemiologic. Rămâne să avem suficienți medici școlari care să poată supraveghea activitatea la ore și în pauză.”