În fiecare an, în luna august are loc unul dintre cele mai spectaculoase evenimente astronomice: Perseidele. Perseide 2020: iată tot ce ai nevoie să știi despre acest eveniment ceresc de neratat.
Perseide 2020 constituie unul dintre cele mai așteptate evenimente de către pasionații de astronomie și nu numai. Ploaia de meteori are loc în perioada 17 iulie-24 august și atinge maximul în noaptea dintre 12 și 13 august, când pe cer se vor putea observa între 60 și 150 de stele căzătoare pe oră.
Perseide 2020: cum poți vedea cel mai bine ploaia de stele?
Momentul cel mai prielnic pentru a te bucura de Perseide 2020 este în noaptea dintre 12 și 13 august, între miezul nopții și dimineață. Ele se văd cel mai bine în zonele unde poluarea luminoasă este foarte redusă.
Așadar, dacă te afli într-o zonă rurală, la plajă sau la munte, vei putea vedea până la 100 de meteori pe oră. Dacă ești însă în oraș, acest număr scade, ajungând la 20 de meteori pe oră. O alternativă bună este să mergi la marginea orașului, unde poți observa ploaia de stele aproape la fel de bine ca în zonele neîntinate de lumină.
Perseidele sunt o ploaie de meteori asociată cu cometă Swift-Tuttle. Fluxul de meteori se întinde, mai exact, de-a lungul orbitei acestei comete, fiind practic un nor lăsat în urmă de cometă.
Primul astronom care a identificat cometa-mamă a Perseidelor este Giovanni Schiaparelli. Numele ei provine însă de la astronomii Lewis Swift și Horaces Parnell Tuttle, care au observat-o simultan în data de 15 iulie 1862.
Cometa lasă în urma ei o dâră de praf cometar. Acest praf este atras de gravitația Pământului, formând ceea ce noi, de la sol, numim „ploaie de stele”.
Particulele din norul de Perseide intră în atmosfera Pământului cu o viteză de 60 de kilometri pe secundă, la o înălțime de 130 de kilometri față de sol. Mărimea lor variază – cele mai mici sunt cât un grăunte de nisip, pe când cele mai mari pot fi cât un bob de mazăre, conform Murcia Today.
Care este semnificația Perseidelor și de ce poartă ele acest nume?
Perseidele au fost observate regulat în ultimii 2000 de ani, iar mare parte din praful care se găsește în norul acestora are mai mult de 1000 de ani. Cele mai vechi mențiuni legate de Perseide vin din Estul Îndepărtat. În religia catolică, ele se numesc și „Lacrimile Sfântului Laurențiu”, datorită datei în care este sărbătorită mucenicia acestuia, anume pe 10 august.
Numele lor este dat de punctul unde par acestea să apară, care se află în constelația Perseu. Totodată, numele are origini grecești, cuvântul „Perseides” fiind folosit în mitologia greacă pentru a face referire la fii eroului mitologic Perseu.
Perseide 2020: ce tradiții din popor să urmezi
Tradiția populară spune că Perseidele au puterea nemărginită de a îndeplini dorințe. Tocmai de aceea, este bine ca, atunci când vezi primul meteor de Perseide, să îți pui o dorință în gând.
În vremurile îndepărtate, Perseidele erau chiar considerate a fi un dar din partea zeilor către muritori, pentru a le lumina calea în viață. O parte din această credință se păstrează și în zilele noastre sub forma punerii de dorințe.