Odată cu perioada concediilor, numărul cazurilor noi de COVID-19 a explodat și au apărut mai multe focare de infecție în România. Nelu Tătaru a explicat de ce se întâmplă acest lucru.
Ministrul Sănătății atrage atenția că aglomerația din destinațiile de vacanță are drept consecință apariția focarelor în diferite zone ale țări. Pentru că în zonele turistice oamenii uită de regulile impuse de autorități ajung să se infecteze și odată întorși acasă, transmit virusul în comunitatea lor. Un alt indice al faptului că nu se păstrează distanțarea fizică este faptul că media de vârstă a celor infectați cu COVID-19 a scăzut.
„Orice înseamnă aglomerație umană, nerespectarea unor reguli, lipsa distanțării fizice, lipsa portului măștii pentru persoane care vin din areale diferite, pentru persoane care se vor întoarce în acele areale sunt foarte periculoase. Suntem într-un moment pandemic, cu transmitere comunitară accelerată. Ca și sursă au aceste persoane care se întorc din aceste zone. Nu excludem și transmiterea pe care o avem în unitățile medicale, în centrele de bătrâni, la locurile de muncă, dar rămân aceste focare care se instituie de la persoane care se întorc din concediu. Faptul că avem o scădere a mediei de vârstă a celor infectați arată și socializare”, a explicat ministrul Sănătății, potrivit Digi24.
Nelu Tătaru subliniază faptul că cetățenii ar trebui să colaboreze cu autoritățile pentru stoparea transmiterii noului coronavirus, prin respectarea măsurilor de prevenire a infectării.
„Nu putem funcționa decât ca parteneriat. Noi, ca sistem medical, diagnosticăm, tratăm. Dar noi primim ce se infectează din această transmitere. Nu se tranșează în spital viitorul acestei pandemii, ci prin trasmiterea comunitară. Cât timp nu vom stopa această transmitere comunitară, vom avea o accelerare a numărului de cazuri”, a mai spus acesta.