Lupta împotriva concediilor medicale fictive

.

După ce s-a constatat că mulţi români îşi iau concedii medicale fictive, ministrul sănătăţii a anunţat că va fi schimbat sistemul de acordare a concediilor medicale.
În cadrul unei vizite în Arad, ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a spus că nu vor fi afectaţi cei care sunt într-adevăr bolnavi, însă este nevoie de o analiză şi o schimbare în sistemul de acordare a concediilor medicale. Cel mai probabil vor fi restrânse termenele ce pot fi acordate de medici.

923 de milioane de lei s-au cheltuit anul trecut pentru plata concediilor medicale din bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Faţă de 2006, cheltuielile s-au dublat în 2009. „Aproape 6% din finanţarea serviciilor medicale în România a însemnat în 2009 plata concediilor medicale”, a declarat ministrul.

În primele şase luni ale anului 2009, două milioane de români au avut nevoie de concedii medicale, iar autorităţile bănuiesc că multe dintre ele au fost fictive.

În perioada concediului medical, contractul de muncă este suspendat automat, ceea ce înseamnă că angajatul aflat „în medical” nu poate fi concediat sau disponibilizat, chiar dacă, de fapt, este sănătos tun.

Având în vedere că mai toate companiile au fost nevoite să renunţe la angajaţi de la începutul crizei economice, autorităţile bănuiesc că oamenii şi-au scos adeverinţe medicale doar pentru a evita să fie disponibilizaţi, astfel câştigând timpul necesar pentru a-şi găsi un nou loc de muncă.

Chiar dacă bănuieşte un concediu medical fictiv, angajatorul nu poate face prea multe, minciuna angajatului fiind greu de dovedit.   

Conform legii, medicii de familie au dreptul să elibereze certificate de concediu medical cu durată de maxim 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape.

Dacă expiră acest certificat, dar încă nu te simţi în stare să mergi la muncă, ţi se poate prelungi concediul medical, dar numai de către medicul specialist care te tratează în spital sau în ambulatoriu. Specialistul îţi poate da concediu în perioade a câte 30 de zile, dar care însumate să nu depăşească 90 de zile.

Concediile acordate de medicul de familie nu pot depăşi 45 de zile calendaristice într-un an. Dacă, după cele 45 de zile, încă mai ai nevoie de concediu, te poţi adresa doar medicului specialist.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton