Conform unui studiu recent, în următorii 80 de ani, aproape toți urșii polari vor muri din cauza încălzirii globale.
În studiul publicat în Nature Climate Change, cercetătorii au analizat cea mai mare ameninţare cu care se confruntă în prezent urşii polari: dispariţia progresivă a habitatului lor – banchiza – locul în care vânează focile, animale esenţiale pentru alimentaţia lor.
Urșii polari care trăiesc în regiunile arctice unde temperaturile pot scădea până la minus 40 de grade Celsius în timpul iernii, este capabil să reziste fără hrană timp de mai multe luni, în special vara, când banchiza se topeşte.
Topirea banchizei este o provocare în special pentru femele, care se împerechează toamna şi nasc în timpul iernii și au nevoie să prindă destule foci pentru a stoca suficientă grăsime şi a produce îndeajuns de mult lapte pentru a-şi hrăni puii pe tot parcursul verii.
”Estimând greutatea maximă şi minimă a urşilor şi modelând consumul lor de energie, am calculat numărul maxim de zile fără hrană pe care le poate suporta un urs polar înainte ca rata de supravieţuire a adulţilor şi a puilor să înceapă să scadă”, a explicat Peter Molnar, cercetător la Universitatea din Toronto, potrivit Agerpres.
Citește gratuit ediția de iulie a revistei Unica. O găsești AICI
Astfel, un mascul care cântăreşte cu 20% sub greutatea normală la începutul postului va supravieţui doar 125 de zile, comparativ cu 200 în prezent.
Ursul polar ar putea fi inclus în curând în rândul speciilor ”în pericol critic” de dispariţie pe faimoasa ”Listă Roşie” a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN).