În fiecare luni, după ora 17.00, pe Avantaje.ro îi poţi adresa întrebari d-nei Dr. Roxana Chirilă, medic specialist Obstetrică – Ginecologie. Astăzi vorbim despre un virus periculos – infecţia cu HPV!
Infecţia cu HPV (Human Papilloma Virus = Virusul Papilloma Uman) constituie unul din cele mai dezbătute subiecte la ora actuală, deoarece s-a dovedit ştiinţific că acest virus este incriminat în apariţia cancerului de col uterin.
Cum pot lua infecţia?
Modalitatea de transmitere principală a infecţiei cu HPV este prin contact sexual; studiile au arătat că mai mult de jumătate dintre femeile active sexual au fost infectate cu acest virus cel puţin o dată în viaţă.
Există mai multe tulpini HPV care au fost numerotate şi împărţite în două categorii:
– tulpinile cu RISC SCĂZUT de a determina apariţia cancerului, mai frecvent implicate în formarea condiloamelor genitale (formaţiuni benigne, excreşcente, ce seamănă cu „aluniţele”)
– tulpinile cu RISC CRESCUT de a determina cancer de col uterin.
Este bine să ştiţi că în general evoluţia „rănilor” de pe colul uterin (leziunile precursoare cancerului de col uterin), precum şi a cancerului, este lenta, necesitând 10-20 ani de la contractarea infecţiei cu HPV până la apariţia cancerului de col uterin.
Din păcate, acest virus nu este incriminat doar în apariţia cancerului de col uterin, ci şi în a altor tipuri de cancere: vaginal, vulvar, anal, penian şi orofaringian.
Cum acţionează HPV?
În timpul contactului sexual virusul se transmite de pe piele sau de pe mucoase şi ulterior infectează celulele de suprafaţă ale organului expus (col uterin, vagin, anus etc.).