Folosirea cremelor cu factor de protecție solară este esențială pe timpul verii. Cu toate acestea, e important de știut că există și alimente pe care le poți introduce în dieta zilnică astfel încât să minimizezi efectele nocive pe care soarele le poate avea asupra pielii.
O dietă corespunzătoare duce la recuperarea mai rapidă a pieli și reduce riscul apariției complicațiilor.
Iată care sunt cele mai potrivite remedii alimentare pentru pre/post expunerea la soare, potrivit recomandărilor nutriționistului Gianluca Mech:
Multe fructe și legume, deoarece sunt bogate în antioxidanți alimentari (vitaminele C și E);
Dacă este necesar, luați suplimente cu vitaminele C și E. S-a dovedit că aceste vitamine reduc probabilitatea apariției arsurilor solare după expunerea controlată la razele UV;
Alimentele bogate în beta-caroten (pro-vitamina A) protejează pielea de arsurile solare (pe termen lung). Principalele sunt: caisele, morcovul, dovleacul, cartoful dulce, kaki, portocalele, ardeii roșii, roșiile, legumele cu frunze verzi (spanac, salată verde, varză, broccoli).
De asemenea, Gianluca Mech ne recomandă și alte câteva alimente specifice pe care este bine să le consumăm pe timpul zilei, în special dimineața, pentru a evita apariția arsurilor solare.
Afine – sunt bogate în antioxidanți puternici care combat radicalii liberi ce pot duce la deteriorarea pielii din cauza expunerii la soare și a stresului. De asemenea, sunt o sursă foarte bună de vitamina C, iar aceasta ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii cauzată de expunerea la soare.
Pepene roșu – conține o cantitate mare de licopen, un antioxidant puternic. Licopenul are capacitatea de a absorbi atât radiațiile UVA, cât și radiațiile UVB. Astfel, după câteva săptămâni de consum zilnic de pepene verde, licopenul poate acționa în cele din urmă ca o protecție solară naturală. Este bine să fie însă completat de folosirea produselor cu factor de protecție.
Nuci și semințe – nucile, semințele de cânepă, semințele de chia și cele de in conțin acizi grași esențiali omega-3. Peștele și ouăle reprezintă, de asemenea, surse perfecte de acizi grași omega-3. Aceștia ajută la menținerea sănătății pielii și au proprietăți antiinflamatorii.
Ceai verde – studiile arată că ceaiul verde ajută la reducerea probabilității apariției tumorilor cauzate de expunerea necontrolată la soare. De asemenea, crește producția proprie de colagen, responsabil cu fermitatea și elasticitatea pielii.
Conopidă – conține antioxidanți puternici care ajută la combaterea stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi. În plus, conține histidină, un alfa-aminoacid ce stimulează producerea de acid urocanic, care absoarbe radiațiile UV.