Metoda PET/CT descoperă cancerul din timp

.

Metoda imagistică medicală PET/CT, ce combină tomografia computerizată şi tomografia cu emisie de pozitroni, este deosebit de utilă în diagnosticarea timpurie a cancerului.

„În timpul examinării obţinem o imagine precisă despre modificările maligne care se pot evidenţia în organismul uman”, ne-a explicat Conf. Dr. Oreste Straciuc de la Centrul PET/CT Pozitron-Diagnosztika din Oradea.

„Pentru a înţelege mai bine metoda, este util să ştim că în leziunile canceroase metabolismul ţesuturilor se modifică în primul rând prin creşterea acumulării glucozei – substanţa nutritivă universală a celulelor. Examinarea ne arată această captare excesivă a glucozei”, mai spune specialistul.

PET/CT, o metodă cu multe avantaje

Înainte de examinare, în corpul pacientului se introduce un radiotrasor, adică o substanţă specială ce conţine glucoză marcată cu un izotop radioactiv. Celulele canceroase „atrag” această glucoză şi, odată cu ea, izotopul care emite radiaţii permiţând detectarea şi localizarea modificărilor patologice din organism ce sunt înfăţişate cu camera PET/CT.

Deşi se foloseşte şi în alte ramuri ale medicinei, examinarea PET/CT joacă un rol foarte important în oncologie. Conf. Dr. Oreste Straciuc spune că toate examenele executate la clinica Pozitron-Diagnosztika sunt în domeniul oncologiei.

Cel mai mare avantaj al echipamentului PET/CT faţă de metodele anterioare de creare a imaginilor, este sensibilitatea. Cu  ajutorul său se poate stabili cu mare siguranţă dacă modificarea este de natură benignă sau malignă.

„În bolile neoplazice, modificările metabolice au loc anterior modificărilor morfologice şi astfel, modificările patologice pot fi identificate şi localizate mult mai timpuriu, în întregul organism, comparativ cu examinările tradiţionale”, explică Conf. Dr. Straciuc.

Mai mult, prin PET/CT, medicii pot „vedea” întregul corp, metoda nefiind limitată doar la un organ sau un sistem. Se pot descoperi astfel şi modificările cele mai mici, chiar şi cele de câţiva milimetri, care nu dau niciun simptom.

Nu există contraindicaţii

Şi, foarte important, examinarea nu este dureroasă, nu este invazivă, nu necesita spitalizare şi nu îţi întrerupe activităţile obişnuite.
 
Metoda PET/CT descoperă cancerul din timp  Examinarea PET/CT este recomandată şi persoanelor peste 40 de ani, sănătoase dar cu risc crescut de îmbolnăvire, de exemplu daca au în familie antecedente de boală canceroasă.

Singura contraindicaţie este sarcina, pentru că metoda poate afecta fătul.

De altfel, examinarea nu este dureroasă şi nici măcar neplăcută.

Pacientului i se injectează intravenos substanţa radiotrasoare, apoi aşteaptă o oră, timp necesar pentru ca aceasta să se disperseze în organism.

„În cursul examinării, pacientul trece prin inelul PET/CT, culcat pe un pat confortabil. Examinarea în sine necesită 30-35 minute. În timpul examinării, pacienţii sunt în contact permanent cu operatorul”, explică dr. Oreste Straciuc. După analiză pacientul îşi poate continua activităţile fără nicio problemă.

Preţul, singurul inconvenient

De aici începe munca medicilor, radiologul şi specialistul în medicină nucleară, care trebuie să analizeze imaginile obţinute în timpul examinării. Ar fi o singură problemă: preţul.

Examinarea întregului corp costă 4500 de lei la clinica Pozitron-Diagnosztika din Oradea. Dacă, în alte ţări, bolnavii oncologici nu sunt nevoiţi să plătească analiza PET/CT, aceasta fiind decontată de asigurările sociale de sănătate, românii încă nu pot beneficia de gratuităţi prin CNAS.

„Am luat legătura în mod oficial cu autorităţiile. Sperăm că anul acesta demersurile noastre nu rămân fără succes”, spune dr. Straciuc. Nu ne rămâne decât să sperăm că, în viitorul apropiat, PET/CT va fi inclusă pe lista analizelor gratuite pentru bolnavii de cancer. Având în vedere cât de important este un diagnostic timpuriu al tumorilor maligne, această metodă ar putea salva multe vieţi.

Foto: Pozitron-Diagnosztika

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton