Ce modificări aduce noua lege privind carantina și izolarea

.
Proiectul de lege privind instituirea carantinei și izolării în cazul celor suspectați sau confirmați cu COVID-19 a trecut de Camera Deputaților și urmează să fie dezbătut în Senat. 

Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost adoptată de Guvern și apoi de Camera Deputaților, după ce Curtea Constituțională a decis că internarea obligatorie în spital a persoanelor diagnosticate cu COVID-19 este neconstituțională.

Citește online gratuit numărul de iulie al revistei Unica

Cu 266 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” și 8 abțineri proiectul de lege privind instituirea carantinei și izolării în cazul celor suspectați sau confirmați cu COVID-19 a fost adoptată. În noua lege se redefinesc anumiți termeni precum carantină și izolare. Raed Arafat anunțase anterior că izolarea este destinată persoanelor bolnave, iar carantina celor sănătoase, dar care pot fi în perioada de incubație.

Ce modificări aduce noua lege

Izolarea va fi obligatorie pentru bolnavi, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament pe baza consimțământului persoanelor și numai dacă acest tratament se impune, în scopul vindecării și  reducerii gradului de contagiozitate, potrivit Digi24.

Carantina în spaţii special desemnate de către autorităţi, a domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată, va fi instituită pentru fiecare persoană suspectă printr-un ordin al Direcției de Sănătate Publică. Ordinul DSP va putea fi atacat în instanță.

Pentru persoanele asimptomatice, purtătoare de agent patogen, izolarea se va realiza la domiciliu sau locația declarată, cu exceptia situațiilor în care, pe baza datelor științifice oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere și rata de transmisibilitate, se impune izolarea acestor persoane în unitățile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului.

În situaţia în care, într-un caz individual, un medic constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, acesta poate decide carantinarea persoanei în unitatea sanitară şi informează Direcţia de Sănătate Publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, pentru maxim 24 de ore.

Cine nu respectă carantina va fi amendat

Persoanele care nu au respectat măsura de carantină la domiciliu sau în locaţia declarată au obligaţia de a suporta cheltuielile carantinării în spaţiile special desemnate. Cheltuielile ocazionate cu carantinarea se suportă de către Ministerul Sănătăţii, din bugetul aprobat cu această destinaţie şi se recuperează de la persoanele obligate a le suporta.

Citește și: Măsură unică pe litoralul românesc! La Vama Veche se va asculta doar muzică ambientală, în surdină

Personalul medical, paramedical sau auxiliar specializat va putea fi detașat obligatoriu pe durată limitată, maxim 30 de zile, prin ordin al ministrului Sănătății, al Comandantului acțiunii sau, după caz, al conducătorului instituției. Ordinul nu se poate prelungi fără acordul persoanei în cauză. De asemenea, poate fi atacat de aceasta în instanță.

Concediul și indemnizația pentru carantină se acordă asiguraților cărora li se interzice continuarea activității, care nu poate fi realizată de la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de Direcția de Sănătate Publică.

Sursă foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton