(P) Cum alegi cel mai bun dezinfectant pentru igiena mâinilor tale?

.

Igiena mâinilor a fost dintotdeauna importantă, dar prima dată când s-a recunoscut că aceasta ajută la prevenirea infecțiilor s-a produs în 1846, datorită medicului maghiar Ignaz Semmelweis, cunoscut sub denumirea de “părintele igienei”.

Se știe că mâinile sunt adevărați purtători de agenți patogeni, deoarece vin în contact frecvent cu fructe și legume nespălate, cu clanțele ușilor, întrerupătoare, butoane lift, diverse obiecte din mijloacele de transport în comun,

Odată cu importanța igienei mâinilor prin spălarea lor cu apă și săpun, a apărut și soluția prin care această igienizare să se poată realiza în situațiile în care nu există apă și săpun la îndemână, printr-un dezinfectant de mâini.

Ce este un dezinfectant mâini?

O soluție de dezinfectant mâini este un agent de neutralizare a microbilor, bacteriilor, sporilor și virușilor de pe suprafața mâinilor, pentru a preveni răspândirea și contractarea bolilor. Aceasta elimină posibilitatea creșterii pe suprafața mâinilor a microorganismelor care sunt purtătoare de boli ușor transmisibile, precum gripă, răceală, hepatită, etc.

Câte tipuri de dezinfectanți există?

Dezifectantii uzuali, pe care îi poate folosi oricine, conțin de obicei alcool, săruri de amoniu, cloramină, agenți de oxidare, formaldehidă, iod, fenol, înălbitor, dioxid de clor, oxid de etilenă, amoniu cuaternar.

Compoziția unui dezinfectant mâini cuprinde, de obicei, alcool cu concentrație de minim 60%: alcool izopropilic mai puțin de 70% sau alcool etilic între 60-80%, sau o combinație între cele două.

Important de reținut este că spirtul medicinal nu este eficient în igienizarea mâinilor, deoarece nu are efect biocid, se evaporă rapid și nu are timp de acțiune îndelungat.

Dezinfectantii se găsesc spre comercializare sub formă de șervețele antibacteriene, spray antibacterian, soluție dezinfectant mâini, gel antiseptic sau spumă dezinfectantă.

Spălatul mâinilor vs. folosirea dezinfectantului

Chiar și în timpul epidemiei cu virusul COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății a specificat foarte clar că cea mai bună metodă de prevenție împotriva bolilor cauzate de viruși și bacterii este spălarea cât mai frecventă cu apă și săpun. Nu s-a demonstrat că săpunul antibacterian ar fi mai eficient decât cel uzual, așa că important este să te speli foarte bine cu săpun timp de minim 20 de secunde, pe toată suprafața mâinilor.

Săpunul este un detergent și are rolul de a elimina de pe piele agenții patogeni, în timp ce dezinfectantul are rolul de a ucide majoritatea dintre bacterii, spori, viruși și microbi, dacă se utilizează în mod corect.

Metodele prin care alegi cel mai bun dezinfectant mâini sunt:

  • Ține cont de spectrul de acțiune, modul de utilizare și de compatibilitatea cu pielea.

  • Alege un dezinfectant mâini care are o concentrație de alcool mai mare de 60% (cu cât are concentrația mai apropiată de 95%, cu atât este mai eficient în lupta împotriva agenților patogeni).

  • Verifică ca sursă de unde cumperi să fie sigură și de încredere.

  • Alege un dezinfectant de mâini care este biocid și este certificat de Ministerul Sănătății

  • Verifică dacă în compoziția acestui dezinfectant se găsesc și soluții emoliente, precum glicerină sau aloe vera, care hrănesc și protejează pielea de a se usca de la folosirea deasă a dezinfectantului pe bază de alcool.

  • Alege tipul de dezinfectant mâini care se potrivește nevoilor și preferințelor tale. Dacă îți place gelul sau nu, dacă cauți o cantitate mai mare de soluție dezinfectant mâini sau cauți un recipient micuț care să încapă și în geantă, toate acestea contribuie la decizia de a cumpăra un anumit dezinfectant dintr-o gamă completă, așa cum găsești aici.

Cum se folosește o soluție de dezinfectant mâini?

Indiferent de forma pe care o are, se adaugă în palmă o cantitate suficientă de dezinfectant, așa cum este menționat în specificațiile producătorului (nu mai mult de 3 ml) și se freacă pe întreaga suprafață a mâinilor (în podul palmei, între degete, în palmă) astfel încât să fie umedă, iar apoi se lasă să se usuce de la sine. Dezinfectantul trebuie să fie prezent pe suprafața mâinilor cel puțîn 30 de secunde pentru a fi eficient, sau atât cât este menționat de către producător.

Datorită concentrației mare de alcool, care este inflamabil, este necesar ca dezinfectantul să fie ținut departe de sursele directe de căldură, de razele soarelui, dar și de copiii mici, pentru că prezintă risc de intoxicație cu alcool, dacă ajung să îl înghită.

Cel mai bun dezinfectant mâini este cel care se potrivește nevoilor tale și ale familiei tale, așa că poți alege să comanzi oricând din gama completă de dezinfectanți disponibili aici.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton