Învaţă să fii printre cei mai buni!

.

Vă spuneam că am revenit de curând dintr-un concediu petrecut la schi. Nu sunt o pasionată a sportului, iar performanţele mele în acest domeniu…
… nu sunt demne de laudă, însă a învăţa să schiez a fost o luptă cu mine şi cu fricile mele, luptă care sunt convinsă că nu s-a încheiat încă, deşi am reuşit să depăşesc câteva etape ale ei.

Întâmplător sau nu, cartea pe care am citit-o în această perioadă şi care s-a potrivit foarte bine contextului, se numeşte „The Dip” şi este scrisă de Seth Godin. Este o carte care încearcă să explice de ce uneori a renunţa poate fi o strategie de succes, iar a insista atunci când lucrurile devin inconfortabil de dificile face parte din acelaşi registru.

Pentru că de fapt capacitatea de a continua atunci când este inconfortabil este cea care îţi poate asigura succesul şi cea care, în acelaşi timp, te obligă să renunţi la multe alte lucruri care nu duc nicăieri, pentru a te putea concentra pe cel care are mai mari şanse să devină un succes.

M-a dus cu gândul la multele momente în care am văzut oameni în jurul meu renunţând, exact atunci când mai era puţin, deşi credeau în proiectele lor, dar n-au putut găsi motivaţia şi energia de a trece prin… vale. Şi valea este etapa necesară înainte de a începe urcuşul, către a fi între cei mai buni.

De ce ai vrea să te afli printre cei mai buni? Pentru că avem tendinţa de a alege pe cei pe care îi percepem ca fiind cei mai buni, iar în prezenţa mult prea multor opţiuni egale, e posibil să ne fie dificil să alegem. Şi atunci ne este mai simplu să ne concentrăm către cei mai buni. Pentru că, spune Seth Godin, într-o piaţă liberă, îi răsplătim pe cei excepţionali. Şi sunt de acord cu opinia lui.

Valea prin care totuşi trebuie să treci, înainte de a deveni foarte bun, presupune efort, uneori fără a primi o răsplată imediată, presupune nevoia de a-ţi găsi motivaţia internă, fără a o aştepta sau caută în afara ta, este filtrul de selecţie, un fel de barieră de intrare în piaţă, care diferenţiază un om capabil cu de o realizare de excepţie de unul capabil cu rezultate mediocre.

Ce legătură are asta cu joburile sau cu cariera noastră? Una directă. Unul dintre exemplele date de Godin se referă la un CEO, în al cărui profil dacă te uiţi cu atenţie, vei descoperi 25 de ani mai puţin plăcuţi şi plini de eforturi înainte de a ajunge în acel punct în care pare că lumea i se aşterne la picioare. „Este uşor să fii un CEO. Ce este greu, este să ajungi acolo.”

În căutarea unui job apar, de asemenea, momente în care mai degrabă ai renunţa la aşteptări şi pretenţii, te-ai mulţumi cu ce vine mai repede către tine şi, de multe ori, s-ar putea să fii la un pas de oferta ideală. Însă, renunţi la speranţe şi la căutare, pentru că, oricum nu par să fie şanse prea mari.

„Diferenţa între un jucător mediocru şi un campion regional nu este neapărat talentul înnăscut – ci abilitatea de a trece peste momentele în care este mai uşor să renunţi.” Sugestia lui Godin este una la care subscriu – să nu faci lucrul cel mai la îndemână,  o încercare şi apoi să renunţi rapid. Şi apoi treci la alta.

Parabola pe care el o face este însă una care mi se pare inspirată. Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă o ciocănitoare ar încerca coaja mai multor copaci şi când ar da de greu, ar renunţa. Probabil ar fi foarte ocupată, însă… flămândă.

Este în natura umană să renunţăm când începe să doară sau devine prea greu, însă reflexul acesta este chiar cel care face să fie atât de puţini aceia care continuă… şi care reuşesc. Dacă reuşeşti să treci cu bine peste partea dificilă, în care renunţă cei mai mulţi, avantajele tale competitive se măresc de fapt. O dată ce ai trecut de vale, nu mulţi vor putea să o ia pe urmele tale.

Poate merită să ne gândim la asta înainte de a renunţa… să căutăm jobul potrivit, să ne luăm în propriile mâini dezvoltarea carierei noastre, să ne schimbăm angajatorul doar pentru că trece printr-o perioadă dificilă.

„Average feel safe, but it’s not. It’s invisible.” – Seth Godin. 
www.careeradvisor.ro

Articolul a fost redactat de Mădălina Uceanu – Career Coach, activă de peste 15 ani în domeniul recrutării.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton