Organizația Mondială a Sănătății speră ca până la sfârșitul anului 2020 să existe deja sute de milioane de doze de vaccin COVID-19, care să fie administrate categoriilor cele mai vulnerabile în fața noului coronavirus.
OMS speră ca până la finalul lui 2021, să fie gata două miliarde de doze ale vaccinului. Deși orice virus suferă mutații, SARS-CoV-2 pare să aibă mai puține față de virusurile gripale cu care suntem obișnuiți. Mai mult, nu a suferit încă mutații care să modifice semnificativ severitatea bolii sau răspunsul imun al corpului.
Cercetătoarea șefă de la OMS, Soumya Swaminathan, a explicat că oamenii de știință lucrează deja la găsirea unui vaccin, momentan existând peste 200 de vaccinuri care ar putea funcționa, dintre care zece au început să fie testate pe oameni. Ea a adăugat: „Dacă suntem foarte norocoși, vom avea unul sau două vaccinuri de succes până la finalul anului”.
Swaminathan a identificat care vor fi cele trei categorii care vor avea prioritate în a primi vaccinul: personalul din prima linie, care este expus (cum ar fi cadrele medicale și polițiștii), persoanele vulnerabile în fața bolii (bătrânii și diabeticii) și oamenii care se află în locuri cu mare risc de transmisie (de exemplu persoanele din aglomerările urbane și din azile).
„Trebuie să începem cu cei mai vulnerabili și apoi să vaccinăm în mod progresiv mai mulți oameni”, a explicat ea. „Ne bazăm pe prezumția că vom avea câteva sute de milioane de doze la finalul anului, într-un scenariu foarte optimist. Sperăm ca în 2021 să avem două miliarde de doze pentru unul, două sau trei vaccinuri eficiente, care să fie distribuite în toată lumea. Însă există o mare incertitudine, pentru că încă nu avem vreun vaccin dovedit”