O nouă modă a apărut în sălile de fitness americane: cei care doresc să slăbească fac sport dimineaţa, la prima oră, înainte să ia micul dejun. Ei spun că aşa ard grăsimea…
… depusă în corp.
Cine vrea să scape de burtă sau alte depozite de grăsime să facă un antrenament cardio de 30-45 de minute „pe burta goală”. Asta recomandă pasionaţii de fitness din SUA.
Ei spun că, înainte de micul dejun, coprul este „înfometat” după atâtea şi atâtea ore în care nu a primit nimic de mâncare. De aceea, el nu foloseşte puţina energie pe care o are în sânge, ci rezervele depuse sub formă de grăsime.
Deşi acest trend a ajuns recent în atenţia sportivilor amatori, se pare că cei profesionişti, culturiştii sau halterofili, cunosc de mult timp această tehnică. Ei sunt convinşi că un antrenament făcut dimineaţa, la prima oră, te ajută să slăbeşti mai mult decât un antrenament făcut după amiaza.
Sportivii cu experienţă spun, însă, că dimineaţa este momentul ideal nu numai pentru exerciţii cardio, ci şi pentru cele de forţă. Exerciţiile cu greutăţi ar trebui incluse în aceste antrenamente pentru a activa mecanismele care ard grăsimea şi tonifică musculatura.
Imediat după anetrenament ar trebui să urmeze un mic dejun bogat în proteine, care să ajute la refacerea muşchilor solicitaţi de efort. Ideale sunt lactatele degresate şi produsele din carne slabă.
Pe de altă parte, sunt şi antrenori care spun că exerciţiile „pe burta goală” nu sunt chiar indicate. Chiar dacă acestea ar arde mai multe grăsimi din corp, efectele lor sunt minime, pentru că organismul fiind înfometat nu rezistă la efort.
Poţi ajunge ca, la jumătatea antrenamentului, să te simţi atât de obosită şi înfometată încât să nu mai poţi continua. De aceea, spun ei, majoritatea sportivilor cu experienţă nu se antrenează fără să fi mâncat ceva înainte, măcar o banană şi un iaurt.
Se pare că există şi un studiu în sprijinul acestei afirmaţii. Acesta a apărut acum căţiva ani într-o revistă de specialitate şi a arătat că cicliştii care nu mănâncă înainte de antrenament pedalează cu 30 de minute mai puţin decât cei care iau o masă sănătoasă. De vină ar fi foamea şi lipsa de forţă asociată cu aceasta.
Totuşi, dacă poţi să suporţi foamea şi găseşti puterea necesară pentru a face un antrenament întreg, exerciţiile cardio pe stomacul gol ar putea fi destul de eficiente. Ajunge să le faci de două sau trei ori pe săptămână.
Chiar dacă nu reuşeşti să arzi foarte multe calorii, din cauza oboselii, măcar muşchii au de câştigat. Mai mult, exerciţiile făcute pe stomacul gol au „darul” de a-ţi „tăia” foamea, astfel că, la micul dejun şi chiar la prânz, vei mânca mai puţin.
Totuşi, să nu uităm că foamea nu este o soluţie pentru cei care vor să slăbească. Dacă mănânci prea puţin în cursul unei zile, corpul tău nu va mai arde grăsimi, ci va pierde ţesutul muscular, folosind substanţele din acesta pentru a supravieţui. Forma ta fizică va scădea considerabil şi vei constata că toate eforturile au fost în zadar.