Potrivit celor mai recente cercetări, noul coronavirus afectează și creierul, nu doar plămânii. Medicii din mai multe țări au raportat că pacienții cu forme severe de Covid-19 au prezentat stări de confuzie, chiar delir sau au avut semne de alte tulburări mintale.
Conform specialiștilor, episoadele de delir și confuzie în COVID-19 pot fi rezultatul unei acțiuni directe a virusului, care atacă meningele și vasele de sânge.
Dr. Cristinia Abad, medic anestezist la Spitalul San Carlos din Madrid, Spania, a observat că pacienții care au avut nevoie de ventilație mecanică pentru mai mult timp se refac mult mai greu.
„Pacienților le trebuie mai mult timp pentru a se întoarce la statutul lor mental de bază după ce îi extubăm. Am fost îngrijiorați că li s-au format mici cheaguri de sânge pe creier, ceea ce îi face să fie mai confuzi, pentru că altfel, noi șiam că nivelul lor de oxigen s-a îmbunătățit, deci n-ar fi trebuit să fie probleme”, a spus dr. Abad, citat de ABC News.
„Au o perioadă din viața lor de care nu-și aduc aminte și ultimul pacient care a fost detubat a fost extrem de agitat și încercăm să înțelegem de ce. După câteva ore în care am încercat să-l liniștim, un coleg a venit cu o idee genială: să îl punem în legătură cu familia lui. S-a liniștit incredibil de mult de cum a auzit vocea familiei. După trei zile de la detubare, l-am întrebat de ce a fost agitat și el își aducea aminte scena în care toată familia tușea și respira greu și îi era foarte frică că au decedat. Acesta a fost motivul agitației”, a explicat, pentru digi24.ro, unul dintre medicii voluntari plecați în Italia, Alin Suciu.