Între sute de variante de diete de slăbit, rigorile modei şi un corp sănătos, omul modern se confruntă cu diverse dileme. Ce înseamnă să mâncăm sănătos? Cum ne ferim de bolile moderne, obezitate, diabet şi boli cardiovasculare? Cum să slăbim fără să ne punem în pericol sănătatea? Iată ce înseamnă o dietă echilibrată în secolul XXI, potrivit specialiştilor în nutriţie.
246 de milioane de oameni din întreaga lume suferă în prezent de diabet și se preconizează că numărul acestora va atinge cifra de 380 de milioane până în anul 2025. Deși diabetul afectează aproape 4% din populația lumii, mulți oameni nu cunosc decât foarte puține lucruri despre această afecțiune.
Conform specialiștilor, 8.4% dintre români suferă de diabet de tip I sau de tip II. Aceste statistici plasează diabetul printre cele mai întâlnite afecțiuni din țara noastră cu o evoluție în creștere din cauza stilului de viață modern.
Doamna Dr. Simona Tivadar, medic specialist în diabet şi boli de nutriţie a declarat cu aceasta ocazie:
„In fața rafturilor mereu mai pline și a ambalajelor mereu mai atrăgătoare devine imperios necesar să ne auto-responsabilizam și să ne educăm legat de tot ce înseamnă o alimentație sănătoasă. Uneori e nevoie de un efort de voință că să identificăm greșelile pe care le facem și să ne schimbăm obiceiurile alimentare periculoase, înainte de a ajunge la medic cu afecțiuni avansate, care să necesite îngrijiri medicale complexe și scumpe. Instrumentul online pus la dispoziție de Accu-Chek ne ajută să cunoaștem valoarea nutritivă a alimentelor, ne da posibilitatea să preparăm rețete gustoase și sănătoase și să ne orientăm corect atunci când facem cumpărături sau mâncăm în oraș. Iar pentru pacienții cu diabet, alimentația sănătoasă este cheia unui control eficient al diabetului, alături de exercițiile fizice și automonitorizarea glicemiei.”
Citeşte şi Horia Vîrlan recomandă: Top 3 reţete sănătoase
Specialista în nutriţie a vorbit şi despre semnalele de alarmă din România, unde obezitatea este tot mai răspândită în rândul copiiilor şi unde apar tot feluld e anomalii, neîntâlnite până acum, din cauza alimentaţiei nesănătoase.
„Apar tot felul de probleme, nemaivăzute până acum la pacienţi tineri: diabet tip II la copii şi tineri, boli cardiovasculare, probleme la articulaţii, etc. În plus, obezitatea infantilă este de 30% în România, dar nu s-au luat în calcul şi persoanele care trăiesc în mediul rural, deci procentul este mult mai mare”, a spus dr. Tivadar.
Ea a adăugat că obezitatea duce la infertilitate, diabet şi alte boli grave care acum apar şi la persoane tinere sau chiar copii.
„Organismul uman nu funcţionează pe datorie. Românii mănâncă foarte greşit sărind peste micul dejun şi recuperând printr-o cină copioasă. Săritul peste mese este primul pas spre diabet”,a spus dr. Simona Tivadar. Citeşte povestea impresionantă a jurnalistei care îşi face insulină de peste 20 de ani!
„Trebuie să mai luăm în calcul şi altceva decât echivalenţa calorică. Un kilogram de zahăr nu este egal cu un kilogram de carne, deşi multă lume se ghidează numai după numărul de calorii din mâncare. Organismul uman are nevoie de proteine, glucide şi fibre. Trebuie să restructuraţi farfuriile cu mâncare. Ar trebui să avem în faţă o jumătate de farfurie de legume, puţin peste un sfert de farfurie de proteine (carne, ciuperci, etc) şi mai puţin de un sfert din farfurie să fie ocupată de glucide. Grăsimile trebuie evitate, pentru că noi nu mai dăm cu sapa sau coasa, ca strămoşii noştri”, a adăugat medicul.