Cum să ai grijă de tine în perioada pandemiei dacă suferi de afecțiuni cronice sau dacă faci parte din grupurile vulnerabile

.

Pandemia de Covid-19 a luat întreaga lume prin surprindere, însă dacă faci parte din grupurile predispuse la complicații, o posibilă infectare poate avea efecte mai grave. Fie că suferi de o afecțiune cronică sau dacă vârsta te face vulnerabilă, trebuie să știi că această perioadă este foarte delicată. Grija față de sănătate, calmul și păstrarea contactului cu medicii tăi sunt doar câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le ai în vedere până când virusul nu va mai prezenta un pericol. Iată câteva lucruri pe care nu trebuie să le uiți:

Evită situațiile care te pun în pericol

Regulile de distanțare socială ne obligă să petrecem mai mult timp acasă, iar dorința de a ieși îi face pe mulți oameni să uite de riscurile la care se expun. Chiar dacă îți dorești să ieși la plimbare și ai vrea să te revezi cu prietenii și rudele, încearcă să analizezi cu atenție situația și să nu acționezi impulsiv. Atunci când trebuie să ieși la cumpărături este obligatoriu să porți mască și mănuși, dar și să eviți zonele foarte aglomerate. În cazul în care ai peste 65 de ani, programează-ți ieșirile în intervalul de timp impus de autorități. De asemnea, oricât de tentant ar fi să faci exerciții fizice când ieși, evită mișcările care ți-ar putea provoca leziuni precum ruptura de menisc. Fiind extrem de solicitate, spitalele vor trata în această perioadă doar cazurile grave, iar o astfel de accidentare te va obliga să petreci și mai mult timp acasă, poate chiar la pat.

Dacă suferi de afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar, indiferent de vârstă, trebuie să te protejezi de contactul cu grupuri mari de oameni, persoane cu simptome sau cu persoane întoarse din străinătate. Chiar dacă acestea fac parte din familia ta, nu îți risca sănătatea.

Ține legătura cu medicul de familie

Mulți medici s-au adaptat situației actuale și oferă posibilitatea consultațiilor prin apel video sau la telefon. Nu ignora o posibilă accentuare a simptomelor și ia legătura cu medicul imediat ce observi că te simți rău. Afecțiunile precum bolile cardiovasculare și diabetul te pun într-o poziție vulnerabilă, iar dacă te afli sub tratament pentru infecția cu virusul HIV trebuie să eviți pe cât posibil pauzele de medicație. Specialiștii recomandă să ai la dispoziție pastile pentru aproximativ trei luni și să ții legătura cu medicul tău. Tratamentul nu trebuie întrerupt indiferent de ce afecțiune cronică suferi și nici nu trebuie să eviți programările la medic în cazul în care observi schimbări. Este important ca această perioadă să nu te țină departe de cabinetele medicilor doar din cauza fricii de infectare. Există o mulțime de afecțiuni care se pot agrava odată cu întreruperea medicamentației sau în lipsa controalelor regulate. Profită de tehnologie și de opțiunile puse la dispoziție de către medici și autorități pentru a depăși în siguranță această perioadă.

Gestionează stresul

Stresul își lasă amprenta asupra tuturor, dar este mult mai greu să gestionezi cu succes viața în vremea pandemiei dacă suferi deja de o afecțiune sau dacă ești vulnerabilă. Totuși, trebuie să-ți creezi un sistem puternic de susținere și să cauți ajutor profesionist. Consilierea terapeutică este oferită gratuit de multe asociații ale medicilor psihologi și universități din țară. Un exemplu îl reprezintă Telefonul vârstnicului (0800-460.001), o inițiativă a Fundației Regale Margareta a României. Numărul poate fi apelat între orele 08:00-20:00 de luni până vineri, iar sâmbăta între 08:00 și 18:00. De asemenea, Serviciul de Telecomunicații Speciale pune la dispoziție o linie telefonică adresată persoanelor afectate emoțional de efectele pandemiei de Covid-19. Numărul de telefon 021.9696 poate fi apelat zilnic, în intervalul 09:00-21:00, pentru a intra în legătură cu psihologi atestați și specializați în gestionarea situațiilor de criză. Pe lângă susținerea pe care o poți primi din partea apropiaților, sfaturile profesioniștilor te vor ajuta să gestionezi cu calm situația în care te afli și să identifici importanța sănătății tale mentale pe termen lung.

Fiecare zi poate aduce schimbări, iar felul în care îți îngrijești sănătatea îți va salva viața. Nu ignora indicațiile și recomandările medicilor, fii mereu la curent cu cele mai noi reglementări și cere ajutor ori de câte ori simți nevoia. Este posibil ca această perioadă să fie mai greu de gestionat dacă suferi deja de anumite afecțiuni cronice sau dacă vârsta te face vulnerabilă,  însă abordează totul cu optimism și grijă.

Sursa foto: pexels.com

(P) Material publicitar realizat alături de clinicile Regina Maria

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton