Radiografiile în timpul sarcinii

.

Deşi aparatura ultramodernă de azi reduce substanţial riscul de supraexpunere la raze X, este indicat să nu faci radiografii în timpul sarcinii.

Razele X sunt radiaţii electromagnetice care permit vizualizarea clară a organelor pentru diagnosticarea unor afecţiuni. Beneficiile medicale sunt incontestabile, însă, în cantitate mare, aceste raze pot altera ADN-ul, pot provoca afecţiuni ale pielii şi părului şi chiar cancer.
Efectuarea de radiografii este contraindicată în sarcină, mai ales în primul trimestru, când se formează organele fătului.
Radiaţiile ionizante cresc riscul de malformaţii congenitale, de retard psihic şi de avort spontan. În situaţiile în care radiografia se impune, decizia de a face această investigaţie se ia împreună cu medicul ginecolog şi cu radiologul.În această situaţie, se vor ajusta dozele de raze X, iar gravida va purta un şorţ special de plumb care va proteja fătul.
Vulnerabilitatea maximă a fătului la efectele radiaţiilor are loc în primul trimestru de sarcină şi începutul celui de-al doilea trimestru (saptămânile 2 -15).
Vezi continuarea pe baby.unica.ro!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton