Ca măsură de protecție împotriva infectării cu noul coronavirus, specialiștii ne recomandă ca de fiecare dată când suntem nevoiți să ieșim din case pentru aprovizionarea de bază sau pentru a merge la locul de muncă, trebuie să ne acoperim într-o proporție cât mai mare corpul – să purtăm bluze cu mâneci lungi, pantaloni, mănuși, măști, ochelari. Practic, trebuie să ne acoperim din cap până-n picioare. Dar ce facem cu părul? Dacă ne putem acoperi capul cu o șapcă, o pălărie, un batic sau o căciulă, bărbații care au barbă sau mustață cum ar trebui să protejeze? Este sau nu părul facial un posibil pericol în acest context?
Dr. Patrick Pelloux, un medic francez, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că noul coronavirus poate rămâne o bună perioadă de timp pe barbă sau mustață atunci când bărbații strănută sau tușesc.
„Da, virusul poate rezista ceva timp pe barbă sau pe mustaţă. Acesta este și motivul pentru care cadrele medicale din spitale nu poartă barbă sau mustață. De aceea, toţi bărbaţii ar trebui să se spele regulat pe faţă după ce vin de afară sau, mai bine, să se radă”, a spus dr. Patrick Pelloux, potrivit publicației femmeactuelle.fr.
Nu este prima dată când oamenii de știință spun că părul facial al bărbaților este un loc propice dezvoltării bacteriilor, în special dacă nu este curățat frecvent. Conform cercetătorului american John Golobis, în zona acoperită cu păr facial s-ar găsi aceleași tipuri de bacterii precum sunt cele din toaletele publice. Așadar, pentru cei care au barbă sau mustață, lucrurile sfaturile specialiștilor sunt clare – ori le spală des, ori renunță definitiv la ele și se rad.