În această perioadă, poate fi dificil să le explici celor mici motivele pentru care nu mai pot ieși afară și nu se mai pot vedea cu prietenii lor.
Atunci când vorbești cu copiii despre probleme reale și urgente, cum este pandemia de coronavirus, trebuie să găsești echilibrul între informație și optimism. Dacă nu le expui suficient de multe, problema nu va părea suficient de apăsătoare și nu vor înțelege importanța izolării sociale. Dacă le spui prea multe, riști să îi sperii.
Psihologul Monique Robinson recomandă următoarea abordare, potrivit Science Alert: „Rezumă-te la explicații simple pentru copiii mici și oferă informații mai detaliate copiilor mai mari, dar păstrează întotdeauna mesajul cât se poate de pozitiv în ceea ce privește felul în care lumea încearcă să stopeze răspândirea virusului”.
De asemenea, Robinson amintește că cei mici trebuie învățați temeinic despre cum se răspândesc germenii și care sunt regulile de igienă pe care trebuie să le respecte pentru ca aceștia să nu se răspândească.
Cu atâtea statistici îngrijorătoare în privința coronavirusului, uneori simțim cum speranța ne lasă (deși există metode de a nu lăsa sentimentele negative să ne răpună) – însă nu trebuie să îi lăsăm pe cei mici să ne vadă negativismul. Când vorbim cu ei, trebuie să păstrăm un ton pozitiv.
„Află ce știu ei, pune întrebări cu răspuns deschis și adresează orice temeri excesive sau dezinformări”, este sfatul lui Robinson. Prin sublinierea măsurilor luate de autorități pentru a încetini răspândirea virusului, putem să le dăm celor mici un oarecare sentiment de optimism.