Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, a explicat dacă dezinfectarea ambalajelor produselor alimentare sau nealimentare este sau nu necesară ca măsură de prevenire a infectării cu noul coronavirus.
Potrivit acestuia, noul coronavirus se transmite, în principal, prin contactul direct cu persoanele infectate. În cazul obiectelor contaminate, infectarea se poate produce doar dacă are loc la scurt timp după ce acestea au fost atinse de o persoană infectată, nicidecum după patru zile.
„Să ștergem cu spirt pachetele sau obiectele achiziționate este total ineficace, nu s-a demonstrat această cale de transmitere. Nu facem decât să risipim resursele unde nu trebuie. Dar avem des această abordare – decât să avem grijă cum strănutăm, preferăm să ștergem obiectele cu spirt. Ar trebui să fim echilibrați, să luăm măsuri pentru igiena strănutului și să încetăm cu exagerările. Dacă ne spălăm pe mâini nu trebuie să dezinfectăm orice produs”, a declarat Rafila, potrivit digi24.ro.