Argila este folosită în cosmetică și în diverse terapii încă din antichitate, fiind recunoscută pentru numeroasele sale proprietăți și beneficii asupra sănătății organismului.
Un bio-mineral, argila are în compoziția sa atât substanțe nutritive provenite din plante descompuse, cât și oligoelemente foarte importante precum calciu, aluminiu, magneziu, siliciu, fosfor, cupru și zinc. Argila, care este numită și lutul vieții, este considerată un puternic regenerant, remineralizant, antioxidant și antiseptic, fiind folosită pentru tratarea a numeroase afecțiuni, dar și în produse cosmetice.
Argila are numeroase prorpietăți și beneficii pentru organism, fiind folosită în numeroase terapii și tratamente naturiste. Iată care sunt cele mai importante proprietăți ale argilei:
dezinfectant,
antitoxic,
bactericid,
regenerator,
remineralizant,
antiseptic,
vitalizant,
cicatrizant,
absorbant,
tonifiant,
degresant
puternic antioxidant
Proprietățile argilei în funcție de culoare
În funcție de culoare, argila are diverse proprietăți
Argila se găsește sub forme variate argilă verde, gri, galbenă, roșie, albă. Culoarea este dată îîn funcție de conţinutul în minerale şi de activităţile chimice din natură. Culoarea roşie este dată de oxizii de fier, cea albastră de conţinutul în argint, culoarea verde reprezintă fitonutrienţii acumulaţi în decursul a zeci de mii de ani de sedimentare.
Argila albă și cea gri sunt bogate în calciu şi oxizi de aluminiu
Argila verde numită și pământul miraculos are o compoziţie compatibilă cu cea a corpului uman: 49% siliciu, 5,6% aluminiu, 4,4% oxid de fier, 4,2% magneziu, 3% oxizi alcalini de fier, 7,4% apă.
Argila albastră – este un puternic antioxidant natural, care luptă cu succes împotriva radicalilor liberi
Argila roşie – argila Rhassoul este bogată în minerale de culoare cărămizie. Spa-urile rafinate din lume o utilizează pentru tonifiere
Argila are proprietăți regeneratoare și remineralizante, fiind un remediu eficient împotriva acneei și iritațiilor pielii. Pregăteşte un amestec păstos de argilă şi apă şi amestecă bine până se omogenizează. Întinde pasta într-un strat subţire pe faţă, gât sau zona cu probleme şi las-o să acţioneze 30 de minute, apoi clătește cu apă câlâie.
Negi
Aceeași pastă de argilă și apă se poate aplica și pe negi. Deși nu este dovedit că ar vindeca negii, argila duce la uscarea acestora.
Răni superficiale
Silicatul de aluminiu conținut de argilă face ca aceasta să fie un puternic cicatrizant. În plus, are proprietăți bactericide. Prepară o pastă din argilă şi apă, pe care apoi o întinzi pe un tifon. Aplică această cataplasmă pe zona afectată. O poţi face de două-trei ori pe zi. Dacă simţi o stare de disconfort.
Respiraţie urât mirositoare
O altă utilizare a argilei este aceea de a diminua halitoza. La un litru de apă se pun două linguri de argilă şi se amestecă bine. Imediat după trezire se clăteşte gura cu acest amestec.
Neutralizează mirosul de transpirație
Argila poate fi aplicată la subraț, pentru că neutralizează mirosurile neplăcute, absoarbe transpirația și calmează pielea sensibilă.
Boli ale aparatului digestiv
Tratamentul de uz intern cu argilă este recomandat împotriva, gastritei, colitei, hemoroizilor, constipaţiei şi diareei. Argila ajunsă în stomac formează un fel de peliculă care calmează durerile şi favorizează cicatrizarea rănilor gastrice. Acest tratament nu este însă recomandat fără consultarea unui medic specialist.
Reglează tensiunea arterială
Argila îmbunătăţeşte circulaţia arterială şi venoasă și poate, așadar, să regleze tensiunea arterială. Terapia cu argilă nu înlocuiește însă tratamentul medicamentos dat de medic.
Varice
Datorită beneficiilor pe care le are asupra circulației, argila poate fi folosită și pentru a diminua varicele. Prepară o pastă groasă de argilă și apă și aplică în strat gros pe locul afcetat. Lasă să acționeze minium 2 ore.
Detoxifiere, anemie și stres
Argila detoxifică organismul şi, în acelaşi timp, mineralizează, datorită conținutului de magneziu, crom, cobalt. Ajută la menținerea tonusului fizic şi psihic (magneziu, crom, cobalt). Prin aportul de fier uşor asimilabil din argilă, poate fi utilă în anemie.
Tratament anti-îmbătrânire
Datorită efectului remineralizant și proprietăților antioxidante, argila este un puternic remediu anti-îmbătrânire, Folosită în produsele cosmetice, aceasta este eficientă împotriva ridurilor.
Reduce excesul de sebum
Argila absoarbe cu succes excesul de sebum de pe față. De asemenea, reduce porii dilatați, tonifică pielea și îi oferă fermitate.
Afecțiuni renale și dureri menstruale
Cu acordul medicului, poți opta pentru o cură cu argilă pentru diminuarea de calculi renali, nisip la rinichi. Pentru cura de uz intern se beau două pahare cu apă şi argilă de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp de 3 săptămâni. Aceeași cură ar putea fi benefică și împotriva durerilor menstruale.
Contraindicații
Argila ca terapie de uz intern nu are contraindicații, însă este foarte important ca înainte să fie urmată orice terapie internă cu argilă, să fie cerut sfatul medicului.
Măști cu argilă pentru ten
Amestecul de pudră de argilă cu apă aplicată pe față este foarte eficient pentru orice tip de ten, vitalizandu-l și energizandu-l.
Pudra de argilă se poate amesteca cu diferite fructe, legume, iaurt, miere de albine, ulei de măsline, gălbenuș de ou, în funcție de tipul de ten.
Mască cu argilă
Mască cu argilă pentru ten mixt
un castravete mic dat pe răzătoarea mică
1 lingură de argilă
Se stoarce sucul din castravetele răzuit și apoi se amestecă cu argilă. Se întinde uniform pe toată faţa, se lasă 10-15 minute să se usuce bine, apoi se spală cu apă călduţă. Atenție, la prepararea argilei foloseşte numai vase din sticlă, lemn sau porţelan, evită plasticul şi metalul, deoarece acestea două diminuează proprietățile argilei.
Mască hidratantă
1 lingură de argilă
1 linguriță de miere
1 linguriță de ulei de măsline
Pentru un ten foarte bine hidratat, amestecă ingredientele până obții o pasă omogenă. Aplică amestecul pe față și decolteu și lasă să acționeze aproximativ 30 de minute. Apoi clătește bine cu apă călduță.
Vezi și: Măști de față – 20 de rețete de măști naturale pentru fiecare tip de ten
Mască cu argilă împotriva ridurilor
1 lingură de argilă
1 linguriță ulei de măsline
Amestecă cele două ingrediente până obții o pastă omogenă. Aplică pe față și lasă să acționeze 20-30 de minute. După ce masca s-a uscat pe față, clătește cu apă călâie și aplică crema zilnică obișnuită.
Vezi și:
Ulei de măsline -25 de curiozităti și lucruri pe care nu le știati despre ulei
Unt de cacao – beneficii, proprietăți și la ce poți să-l folosești