Două din cinci cazuri de cancer pot fi prevenite

.

Numai în 2004, cancerul a omorât 7,4 milioane de persoane, fiind responsabil de 13% din decesele survenite la nivel mondial. SIDA, malaria şi tuberculoza la un loc…
… omoară mai puţini oameni decât cancerul. Cazurile se vor înmulţi în următorii ani, astfel încât în 2030 cancerul va omorî 12 milioane de persoane. Nu ne rămâne decât să sperăm că până în 2030 cineva va găsi un tratament mai eficient decât cele pe care le avem în prezent.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) mai oferă şi alte date. La femei, organele cele mai afectate sunt sânii, plămânii, stomacul, colonul, rectul şi colul uterin. Cancerul de plămâni, stomac, ficat, colon, esofag şi prostată sunt cele mai frecvente tipuri în rândul bărbaţilor.
 
Totuşi, există peste 100 de tipuri de cancer, orice organ putând fi afectat de această boală. De fapt, „cancer” este un termen generic folosit pentru a numi un grup de boli ce pot afecta orice parte a corpului uman.

Totul începe de la o celulă

Cele mai multe decese sunt provocate de metastaze – extinderea tumorii de la organul în care a apărut la alte organe, învecinate sau nu.

Dar totul începe de la o singură celulă. Printr-un proces complex şi încă insuficient înţeles, o celulă normală se transformă într-una malignă. Schimbarea ei este rezultator mai multor factori. Unul este cel genetic. Ceilalţi sunt externi şi pot fi fizici (radiaţii), chimici (tutun, pesticide, etc.) sau biologici (bacterii, virusuri).

Dacă radiaţiile şi unele chimicale sunt cunoscute ca fiind cancerigene, mai puţin ştiu că şi infecţiile pot contribui la apariţia cancerului. Şi nu este vorba doar de HPV care dă cancer de col, ci şi de virusurile hepatice, HIV sau bacteria Helicobacter pylori. Conform OMS, o cincime din cazurile de cancer apar din cauza unei infecţii cronice.

Bineînţeles că şi procesul natural de îmbătrânire joacă un rol important. Chiar dacă apar tot mai multe cazuri de cancer la tineri, majoritatea celor afectaţi sunt în vârstă.

Două din cinci cancere pot fi prevenite

Cei de OMS ne dau şi o veste bună: dacă unele tipuri de cancer apar „din senin” fără a se putea identifica o cauză anume, există şi cancere care pot fi prevenite. 30% dintre bolnavii de cancer ar fi putut preveni această boală printr-un mod de viaţă sănătos.

Unul dintre factorii cancergieni cei mai uşor de prevenit este fumatul, cunoscut în special pentru că dă cancer de plămâni. Consumul de alcool, obezitatea, lipsa fructelor şi legumelor din alimentaţie, infecţiile cu hepatita B, C şi cu HPV sunt alţi factori pe care îi putem controla. 

Renunţă la fumat şi la alcool chiar acum, scapă de kilogramele în plus, consumă fructe şi legume în fiecare zi, fii activă, evită poluarea, vaccinează-te pentru HPV şi hepatită B şi foloseşte prezervativul. Acestea sunt recomandările OMS pentru cei care vor să prevină cancerul.  

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton