Dureri de cap, dereglări ale ciclului menstrual, răceli și multe alte probleme de sănătate – pentru toate, găsim leacuri în natură. Uleiurile alimentare sau cele esențiale se regăsesc în topul remediilor ușor de aplicat și la îndemână.
Dr. farmacist Ovidiu Bojor te sfătuiește ca pentru prepararea mâncării sau a salatelor să alegi uleiul presat la rece, nepurificat chimic. Acesta are avantajul că îşi conservă valoarea calorică şi, în plus, este o sursă de provitamine A și D, de vitamina E şi F, lecitină şi microelemente, care altfel ar fi distruse prin procedeele industriale de purificare.
MENTA, împotriva durerilor de cap
Masajul cu ulei de mentă în zona tâmplelor este un leac imbatabil împotriva durerilor de cap și a migrenelor. În zona spatelui, relaxează mușchii și îmbunătățește circulația. Poate ajuta și împotriva grețurilor în sarcină. Dacă pui patru-cinci picături de ulei de mentă în lampa de aromoterapie vei respira mai ușor dacă ai guturai sau bronșită. Intern, se iau una-două picături diluate în apă călduță pentru o digestie mai bună și pentru a preveni balonarea. Acest procedeu este contraindicat în constipația cronică. Atenţie! Dacă utilizaţi acest remediu nu trebuie să depășiţi doza recomandată pentru că altfel puteţi avea dureri abdominale, greață sau vărsături.
►BAIE ANTISTRES
Dacă treci printr-o perioadă stresantă, ia o pauză și pregătește-ți o baie caldă, în care adaugă câte trei picături de ulei esențial de: bergamotă (regenerant, îți va da o stare de bună dispoziție), roiniță (relaxează), lămâie sau busuioc (ajută la concentrare), trandafiri (antidepresiv). Stai în baie 15-20 de minute. Poți asculta muzică liniștită în surdină. Dacă vrei să dormi după aceea, înlocuiește uleiul de lămâie sau de busuioc cu cel de lavandă.
LUMINIȚA DE SEARĂ, sursă de acizi grași
Acizii grași esențiali nu pot fi sintetizați de corp, așa că un aport zilnic e recomandat. Aceștia se găsesc în uleiul de primulă numită și luminiță de seară (primrose oil). Ei au un bun efect în tratarea aterosclerozei, a hipertensiunii arteriale, în tulburările ciclului menstrual şi în unele afecţiuni ale sânilor (durerea, nodulii benigni etc.). Ameliorează și problemele cauzate de diabet. Eczemele atipice sunt asociate cu un consum scăzut de acizi graşi esenţiali, iar un aport suplimentar ajută la tratarea lor. Preparate care conțin ulei de primulă se găsesc la farmacie sau în magazinele cu produse naturale și se folosesc conform indicațiilor de pe ambalaj.
„Utilizarea florilor de levănțică este indicată în insomnie, iritații stomacale de natură nervoasă, meteorism și în disconfort intestinal”, spune dr. Bojor, care recomandă administrarea uleiului esențial în cantitate de una până la patru picături la o linguriță cu zahăr. În insomnii mai poți să pui două picături de ulei esențial de lavandă pe pernă sau în lampa de aromoterapie din dormitor.
ROZMARINUL, TONIC GENERAL
Rozmarinul este un tonic general și stimulează circulația sangvină. În plus, are acțiune antiseptică, antispastică, antiinflamatoare, afrodiziacă și astringentă. Este de ajutor cardiacilor. Stimulează digestia și secrețiile de bilă și grăbește cicatrizarea rănilor. Este indicat și pentru întărirea sistemului imunitar. Este interzis în sarcină, epilepsie și în hipertensiune. Uleiul esențial de rozmarin nu este toxic și nici iritant, dar trebuie diluat. Se folosește sub formă de preparate aromoterapeutice în afecțiuni dermatologice (acnee, eczeme etc.), în deficiențe circulatorii, dureri ale mușchilor și articulațiilor, afecțiuni genito-urinare, ale aparatului digestiv (colite, dispepsii, flatulență) și în unele probleme ale sistemului nervos (stres, debilitate, nevralgii). În afecțiunile sistemului respirator (astm bronșic, tuse convulsivă, gripă, guturai) se folosește sub formă de aerosoli. Crezi ca esti îndrăgostit? De Dragobete fii LIBER să spui ce simti! http://on.fb.me/WeBcjQ