Frumuseţe: Ţi-ai distrus sprâncenele? Acum există o soluţie!

.

Sprâncenele sunt o caracteristică esenţială facială pentru că ele încadrează ochii, elementul cel mai important de prim impact vizual.
Funcţia principală a sprâncenelor este de a proteja ochii, prin prevenirea pătrunderii în ochi a umezelii (date de transpiraţie, ploaie etc.), luminii soarelui sau a obiectelor mici. Ele sunt, de asemenea, importante în facilizarea comunicării interumane sau în mimica fiecărei persoane. Uneori, forma spâncenelor poate sugera o expresie facială falsă: extremitatea laterală a sprâncenei „căzută” poate mima „supărarea”, aspect probabil necorespunzător stării reale a persoanei.

Genele funcţionează asemănător cu mustăţile unei pisici sau şoarece, în sensul că sunt sensibile la atingere, oferind astfel un avertisment că un obiect (cum ar fi o insectă sau o particulă de praf) se
află în apropierea ochiului (care apoi este închis reflex). Genele nu numai că protejează ochii, ci fac parte, alături de alte elemente, din trăsăturile definitorii ale feminităţii. Genele lungi, groase, dese sunt un semn omniprezent de frumuseţe.

Încă din vremea Egiptului Antic femeile au încercat diverse metode de îmbunătăţire a aspectului genelor şi sprâncenelor: preparate minerale (Kohl, cosmetic obţinut în principal din galenă, era folosit în
Egiptul antic în scop estetic pentru înnegrirea genelor şi conturarea ochilor, dar şi în scop protectiv faţă de lumina soarelui, nisip sau muşte), mascara, creion dermatograf, farduri de ochi, gene false, extensii de gene, nuanţatoare de gene şi sprâncene, micropigmentare (tatuaj semipermanent), preparate medicamentoase (Latisse ce conţine o concentraţie slabă de bimatropost, substanţă activă din Lumigan folosit în glaucom, efectul de alungire şi îngroşare a genelor fiind însă dependent de administrarea continuă a acestui produs).

Cu efect permanent, se poate utiliza transplantul de păr pentru restaurarea sprâncenelor şi genelor deteriorate de diverse traumatisme (accidente de maşină, arsuri, trichotillomania, smulgerea repetată a firelor de păr, tatuaj, folosirea repetată a genelor false etc.) ori, nativ, prea scurte sau prea rare. Procedura se practică sub anestezie locală. Foliculii („radacinile” firelor de păr) din spatele scalpului  (zona donatoare) sunt recoltaţi şi apoi, cu meticulozitate, prin tehnici de microchirurgie, prelucraţi şi implantaţi, unul câte unul, la nivelul pleoapei/sprâncenei. Zona donatoare se suturează. În cazul transplantului pentru restaurarea sprâncenelor sunt necesari în medie 100 – 150 foliculi de păr/sprânceană/sesiune, în funcţie de mărimea zonei care trebuie refăcută. În cazul restaurării genelor, sunt necesari aproximativ 30 de foliculi sau mai mulţi (în funcţie de deficitul preexistent) / pleoapă superioară / sesiune (pentru genele pleoapei inferioare nu se efectuează transplant).

Foliculii implantaţi (cum ar fi seminţele unei plante) vor creşte şi vor produce sprâncene/gene noi, permanente, începând în medie la 10 săptămâni (cel mai devreme la şase săptămâni)
postoperator. Noile fire de păr vor avea (cel puţin la început) aceleaşi caracteristici ca părul donator al scalpului. Va fi necesar că sprâncenele/genele  să fie de rutină tunse şi ondulate, “antrenat“. Poate fi necesar un “permanent” al genelor pentru pacienţii cu părul mai drept.  Firele de păr transplantate pentru restaurarea sprâncenelor/genelor  cad, de obicei, în termen de două săptămâni, apoi încep să recrească (din rădăcinile implantate şi integrate) după şase săptămâni postoperator. Este de aşteptat că aproximativ 80-90% din firele de păr transplantate să crească. Un rezultat complet cosmetic apare la 8- 12 luni.

Transplantul de gene/sprâncene este o procedura sigură, care poate îmbunătăţi în mod semnificativ şi permanent aspectul cuiva, făcând pentru ochi ceea ce fac implanturile mamare pentru conturul corporal şi feminitate.

Articol realizat de dr. Florin Juravle.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton