Deși multe femei îl folosesc zilnic, puține știu de istoria tumultoasă a acestui element esențial în lumea machiajului. De la semnificația lui istorică la rețetele bizare pe care le inventau femeile, rujul are o istorie bogată, interesantă și care merită spusă.
Rujul a avut un rol important în mișcarea sufragetelor
La începutul secolului 20, odată cu mișcarea sugragetelor a apărut ideea că rujul reprezintă un simbol al emancipării femeilor, potrivit Ranker. În 1912, la marșul sufragetelor din New York. Trendul a prins avânt, în mare parte datorită șocului bărbaților. În anii 1920, tot mai multe femei din generația mai tânără au început să îl poarte.
În cel de-al Doilea Război Mondial, rujul era un simbol de patriotism
Adolf Hitler susținea că urăște rujul roșu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Din acest motiv, tot mai multe femei din America au început să poarte ruj roșu, ca un simbol al patriotismului și curajului. Marina americană chiar a creat un ruj special pentru membrii săi de gen feminin, cu nuanța Roșu Montezuma.
Prima Doamnă a Americii avea o rețetă bizară de ruj
Martha Washington, Prima Doamnă a Americii, a avut propria ei rețetă ingenioasă – și bizară – de ruj. Ea amesteca untură de porc cu o substanță care se găsea în intestinele balenelor. Pe lângă aceste ingrediente, ea folosea și ulei de migdale și ceară. Produsul finit poate părea o blasfemie în prezent, dar pe atunci era o inovație.
În Grecia Antică, doar prostituatele purtau ruj
Grecii antici le încurajau pe femei să nu poarte ruj, pentru a nu fi confundate cu prostituatele. Acestea din urmă erau îndemnate să o facă însă, pentru a fi mai ușor de identificat în mulțime. Ba mai mult, prostituatele care nu se supuneau regulii erau pedepsite. Pe atunci, rujurile conțineau ingrediente precum excremente de crocodil, transpirație de oaie și vopsea roșie.