ârtește, țac, țac, țac… Aceasta e perioada când curg rezoluțiile pentru noul an. Diete, relații, joburi, vacanțe, planuri… toate se aștern pe agende și calendare noi. Îți propunem un exercițiu util pentru a nu trimite ulterior toate planurile la coș…
Targeturi, proiecte și idei extraordinare sunt scrise frumos și subliniate cu markere colorate. Jurăm pe roșu că dăm jos kilograme, că ne sunăm mai des părinții, că plantăm copaci și punem bani deoparte… Ce drăguuuuțțțț!!!
Ca toate aceste idei frumoase și bune să nu ajungă în mormanul de idei frumoase și bune, dar abandonate din anii trecuți, îți propun un exercițiu foarte interesant: Roata vieții. L-am descoperit acum câțiva ani la un eveniment Tony Robbins și l-am făcut prima dată împreună cu soția și copiii. Mi s-a părut o experiență foarte utilă de conștientizare și-ți recomand călduros să-l faci individual sau în cuplu și să-l repeți la începutul fiecărui an. Ia-ți, așadar, un pix sau un creion.
Viața este un amestec magic și delicios, uneori dulce-acrișor, asemeni felului tău de mâncare preferat. Imaginează-ți viața ca o pizza caldă cu 7 felii, fiecare cu alte ingrediente… știi tu… quattro formaggi, tradițională, vegetariană, pepperoni… Fiecare felie dă savoare și aromă fiecărei zile, fiecărei săptămâni, fiecărui an…
Oferă-ți cu sinceritate o notă de la 1 la 10 pentru fiecare din următoarele 7 „felii“ ale vieții tale. Hașurează sau colorează triunghiul rezultat ca în modelul de mai jos. Hai să vedem cât de bine ai „gătit“ până acum aceste șapte domenii importante:
Împlinirea emoțională. Cât de fericită ești, pe o scară de la 1 la 10? Simți că ești într-un loc bun, ai parte de echilibru și culoare? Îți cunoști sursele de calm și de entuziasm? Ești conștientă de acele lucruri mărunte care, precum condimentelor, dau gust și aromă vieții tale? Știi ce te frustrează și ce te motivează?
Relațiile personale. Rude, prieteni… Cât de bine ești conectată cu cei dragi și importanți? E ceva mai mult sau mai bine ce ai putea face pentru relațiile cu ei? Simți că te susțin și te ridică sau, dimpotrivă, pun capac ideilor și visurilor tale? Ar merita mai multă atenție și comunicare sau, dimpotrivă, puțină distanță? Când ai mâncat ultima oară o prăjitură cu părinții sau copiii tăi? De când n-ai mai băut o cafea cu cea mai bună prietenă din liceu sau facultate? Dă-ți o notă de la 1 la 10.
Împlinirea profesională. Abia aștepți să vină weekendul, iar duminica te gândești, pentru a mia oară: „La naiba, mâine iar e luni!“? Poate faci ceea ce-ți place și nu te plictisești niciodată la serviciu. Ai parte de o companie și de o echipă care te inspiră și îți dau energie sau, dimpotrivă, te storc de răbdare și nervi? Simți că faci ceea ce Dumnezeu a plănuit pentru tine sau joci în filmul greșit? Ești plătită pe măsura educației, experienței și rezultatelor tale? Cum stai de la 1 la 10?
Situația financiară. Credeai că scapi de asta? Ai un buget personal care îți arată ce bani câștigi și pe ce se duc într-un an? Reușești să economisești în fiecare lună măcar 10% sau mereu sunt mai multe zile decât salariul? Cum stai cu datoriile? E ceva ce ai putea face pentru a câștiga mai mult? Ai ceva investiții astfel încât banii tăi să muncească pentru tine și să nu fii toată viața un șoricel care aleargă într-o rotiță? Sper că ai notă de trecere.
Generozitatea/implicarea. Nenumărate studii arată că împlinirea și fericirea vin din implicare și dă Reușești să dai și altora din timpul, talentele și resursele tale? Un sfat, o haină sau o masă caldă… Ce proiect educațional, ecologist sau caritabil îți umple weekendul și sufletul?
Organizarea timpului. După părerea mea, deși toate orele au 60 de minute, acestea nu sunt la fel. Există Timpul productiv, când ești la job și câștigi bani și experiență. Apoi Timpul prețios, când ești alături de copii, partener sau cei dragi. Când citești o carte bună sau mergi la un curs care te dezvoltă. Și, desigur, există Timpul pierdut – acest hoț de viață și energie risipite online sau pe emisiuni TV goale de sens și valoare. Ce notă îi dai timpului tău?
Sănătatea fizică. Una dintre cele mai importante felii ale vieții, nu-i așa? Cum stai la acest capitol? Fă-ți o autoradiografie rapidă și caută să identifici ce doare sau ce trebuie îmbunătăț Poate câteva kilograme în minus sau în plus, poate niște analize de mult amânate, poate vicii ce-ți consumă inutil energia, corpul și banii?
EXEMPLU
La început de drum, verifică roțile.
Acum, că ai dat note și ai desenat fiecare dintre aceste 7 felii, privește puțin desenul obținut. Uită de pizza. Aceasta este Roata vieții tale. Cum ar fi dacă asta ar fi roata mașinii sau a bicicletei tale? Cum ți-ar fi călătoria prin viață? Ești cumva pe pană sau ai o rotiță așa de mică încât abia simți că avansezi? }i-a ieșit o roată mare și frumoasă, pentru că reușești să pui echilibru între cele 7 spițe?
Scopul exercițiului este să-ți arate o imagine clară a lucrurilor de apreciat și a celor de îmbunătățit. În dreptul fiecărei felii unde ți-ai dat nota 7 sau mai puțin te rog să scrii un lucru concret pe care îl poți face astăzi pentru a-ți crește nota. ACUM, nu aștepta până la restanțele din toamnă. Poate fi o plimbare cu copiii, un telefon celor dragi, 100 de lei puși deoparte într-un cont sau plic, un SMS la 8844 cu textul „SPITAL“, o pagină în plus dintr-o carte bună…
Și mâine din nou. Zăpada de un metru se adună fulg cu fulg!