Vacanța de iarnă se apropie, iar meteorologii au estimat cum va fi vremea de Crăciun. Dacă până acum am avut parte de vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, prognoza meteo arată că de săptămâna viitoare temperaturile vor mai scădea câteva grade.
Dacă până în apropiere de Crăciun vom avea temperaturi mai ridicate față de normalul perioadei, după aceea, în fiecare regiune din țară, vremea va intra într-un proces de răcire treptată, potrivit ANM. Astfel, se vor înregistra temperaturi în jurul celor caracteristice perioadei. Iată cum va fi vremea de Crăciun în țară.
Cum va fi vremea de Crăciun
În Maramureș, vremea de Crăciun va intra într-un proces de răcire treptat. Temperaturile maxime vor atinge în medie 3 -4 grade Celsius, iar minimele se vor situa ușor sub pragul de îngheț. Din data de 20 decembrie, temporar, vor fi precipitații aproape în fiecare zi.
În Banat, după o săptămână cu maxime de 13 – 16 grade și minime cu valori pozitive, vremea se va răci treptat după data de 23 decembrie, astfel încât în jurul datei de 29 decembrie să se înregistreze maxime de 4 grade și minime de -1 grad. Probabilitatea de ploaie va fi în creștere din data de 20 decembrie.
În Crișana, din data de 23 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori normale pentru luna decembrie. Vremea va fi intra într-un proces de răcire treptată, iar maximele de vor situa în jurul valorilor de 4 – 5 grade Celsius. Minimele vor coborî pragul de 0 grade, până la -1 grad. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în intervalul 21 – 29 decembrie.
Și în Transilvania se va răcori treptat, iar maximele termice vor ajunge până la 2 grade spre data de 29 decembrie. Minimele se vor situa în jurul valorii de -5 grade Celsius. Șansele de precipitații cresc considerabil după data de 20 decembrie.
Meteorologii ANM ne spun cum va fi vremea de Crăciun și în estul țării. În Moldova, până în ziua de 25 decembrie, vremea va fi în general caracterizată de valori termice mult mai ridicate decât în mod normal în această perioadă. Ulterior, maximele vor coborî de la 7 – 14 grade la 2 – 9 grade Celsius. Minimele vor scădea și ele cu 4 – 5 grade. După 20 decembrie, probabilitatea de precipitații va fi în creștere.
Coborâm în zona Dobrogei, unde vremea se va menține mai caldă până în Ajunul Crăciunului. Se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 11 – 15 grade și minime de 5 – 8 grade. Din data de 25 decembrie, valorile termice vor scădea treptat cu 4 – 5 grade până în data de 29 decembrie. Există probabilitatea să apară ploi în intervalul 22 – 29 decembrie.
În Muntenia, după data de 24 decembrie va urma o perioadă în care temperaturile vor începe să scadă treptat. Media maximelor termice va fi de 5 – 6 grade Celsius, iar a minimelor de -1/0 grade. Trecător și pe arii restrânse, după data de 20 decembrie, în unele zile se vor înregistra ploi slabe.
În Oltenia, până la Crăciun vremea se va menține deosebit de caldă pentru această perioadă, la fel ca în celelalte regiuni ale țării. Se va răcori ușor și treptat abia din data de 26 decembrie, când mediile maximelor de temperatură vor ajunge până la 4 – 5 de grade, iar aminimelor se vor situa în jurul valorii de 0 grade. După data de 20 decembrie, trecător în unele zile vor fi condiții de ploi slabe.
Cum va fi vremea de Crăciun la munte
Dacă aveți de gând să petreceți sărbătorile de iarnă la munte, trebuie să știți cum va fi vremea de Crăciun și în această zonă. Chiar dacă temperaturile au fost în creștere, până la maxime de 14 grade și minime de 7 grade, după 18 decembrie vremea va intra într-un proces de răcire treptată ce va face ca în perioada de vacanță temperaturile să devină negative atât pe timp de zi cât și noaptea. În unele zile, după data de 20 decembrie, local vor cădea precipitații sb formă de ploaie, lapoviță și ninsoare.